Hoće li tokom vaskršnjeg posta doći do poskupljenja ribe u Srpskoj? :: Semberija INFO ::

 

Hoće li tokom vaskršnjeg posta doći do poskupljenja ribe u Srpskoj?


Foto: Velibor Tripić/Nezavisne
Stanovnici Republike Srpske koji će postiti vaskršnji post mogu da odahnu jer trgovci poručuju da neće biti poskupljenja ribe.

Naime, kako su rekli naši sagovornici, cijene svih vrsta ribe iste su kao i lani, te je samo došlo do rasta cijene oslića za pola marke.

Iz ribarnice "Ljilja" Banjaluka kazali su da očekuju da u ovom periodu potražnja bude veća, ali da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, te da su među najtraženijima šaran, pastrmka i oslić.

"Uvijek imamo veliku potražnju, posebno u vrijeme posta, mada nam u posljednje vrijeme starija populacija kupuje dosta ribu zato što im često i ljekari preporučuju takvu ishranu, pogotovo plavu morsku ribu, koja je puna omege 3. Takođe, i omladina često kupuje ribu, mnogi su preuzeli slave koje poslužuju posno, pa često kupuju morsku ribu. Na primjer, omladina dosta kupuje oradu, brancin, tunu, ali i losos", ističu u ribarnici "Ljilja".

Dodaju da su kod njih cijene velikog broja ribe iste kao i prošle godine, samo je došlo do rasta cijene oslića za 50 feninga po kilogramu.

Kada je riječ o povećanju cijena ostale ribe, oni navode da se one neće mijenjati dok god dostavljači ne promijene svoje cijene.

"Mi nećemo mijenjati cijene dok god ne dođe do promjene kod dobavljača", kazali su iz ove ribarnice.

Iz ribarnice "Peco fiš" iz Banjaluke kazali su da su cijene ribe i proizvoda od ribe iste kao i za božićni post, te dodaju da građani mogu pronaći raznovrsnu ponudu svih vrsta ribe i ribljih proizvoda, kako svježih, tako i zamrznutih.

"Nisu se mijenjale cijene, ali očekujemo da nam ponuda sada poraste", kazali su iz ove ribarnice.
Dodaju da oni imaju dugogodišnje kupce, ali isto tako imaju i mnogo novih.

Zoran Tepić, direktor firme "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj", kazao je da je početkom godine došlo do rasta cijene ribe.

"Ali to je bilo usklađivanje cijena repromaterijala, tako da je cijena porasla nekoliko procenata, ali nije bilo značajnijeg rasta", kazao je Tepić.

Kako je rekao, ne očekuje da će u nekom narednom periodu doći do poskupljenja.

"Ono što se može desiti jeste da dođe do poskupljenja šarana, jer mi nemamo domaću proizvodnju, pa će i sama cijena zavisiti od izvoza, te ukoliko dođe do povećane potražnje može se očekivati da i cijena bude viša", kazao je Tepić.

Dodaje da više od 65 odsto ribe koju oni uzgajaju, i to najviše kalifornijsku pastrmku, plasiraju na inostrana tržišta, dok ostatak ide na domaće tržište.

"Šarana kao trgovačku robu kupujemo i prodajemo u skladu sa trenutnim cijenama, dostupnosti, te zakonima tržišta ponude i potražnje.

Banjalučanka Marija Savić naglašava da je prava sreća što je cijena ribe na prošlogodišnjem nivou, budući da su skoro svi proizvodi poskupjeli.

"Za vrijeme posta uglavnom kupujem oslić i pastrmku", kazala je ona.

(Nezavisne)