Sjećanje na Dušana Tepšića ratnog reportera: Spomen čuva uspomene :: Semberija INFO ::

 

Sjećanje na Dušana Tepšića ratnog reportera: Spomen čuva uspomene


U Obudovcu kod Šamca danas je obilježena 31 godišnjica od smrti Dušana Tepšića, novinara Radija Petrova gora u Vrginmostu i ratnog reportera TV Beograd, na mjestu gde je pogiuno tada tridesetogodišnji Krajišnik.

Sjećanje na Dušana, pored Boračke organizacije, baštine njegovi poznanici, prijatelji i kolege, među kojima i oni iz Udruženja novinara Srbije. Danas su u Obudovci, predstavnici Boračke organizacije RS, predvođeni Radovanom Zoranovićem i predstavnici Udruženja novinara Srbije, koje je predstavljao Vladimir Mitrić, višegodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Loznice, Šapca i Republike Srpske i BiH, položili cvijće i vijence i prislužili svijeće na spomen ploču Dušanu, koja je u sklopu spomen obilježja palim borcima tog dijela Republike Srpske.
Predstavnik UNS-a Vladimir Mitrić u ime svih novinara Srbije, rekao je da je Dušan Tepšić bio veliki novinar, reporter, sjajan čovjek, rodoljub i čovjekoljubac.

-Pregrmio je i preživio izvještavanje sa najtežih borbi za probijanje koridora i povezivanje Krajine sa drugim dijelom Republike Srpske, slao je sjajne priloge, praktično, neposredna svjedočanstva te nadčovječanske borbe srpskih branilaca protiv neuporedivo brojnijih protivnika. Ali , 22. novembra 1992. godine, kada je koridor uveliko bio probijen, neprijatelj je dejstvovao po takozvanim „džepovima“ koridora i od granate je smrtno stradao mladi novinar. Dušan je krenuo ka Beogradu da pošalje najnovije izvještaje sa ratišta, koji su uvek bili izvorni, istiniti, blagovremeni i zanimljivi-rekao je Mitrić.

Mitrić je podsjetio da niko nije odgovarao za ovaj zločin, “a nema na vidiku da će neko da odgovara, što je nezamislivo i prema Božijim i nobeskim zakonima”, ništa manji zločin, prema njegovim riječima nije ni što su neki ljudi pokupili njegove kasete i veći dio dali u ruke baš onima čija ga je granata usmrtila u centru Obudovca prije 31 godine.

-Ako se i to ne utvrdi onda će to biti duplo ubistvo našeg dragog kolege, što svi zajedno ne bismo smjeli da dozvolimo. Dušan je bio zamjenik ministra za informisanje u Vladi RSK-dodao je on.

Mitrić je naglasio da je jutros u crkvi manastira Tavna, otac, arhimandrit Lazar Kršić, na njegovu molbu služio pomen Dušanu Tepšiću.

Predsjednik Boračke organizacije Šamca Radovan Zoranović, ratni komandant bataljona iz Obudovca, rekao je da je Dušan povezao posavce i krajišnike, ne samo svojim radom, nego svojim velikim djelom.

-Dušan je izdanak jedne generacije koja je stvorila Republiku Srpsku, ono čime možemo da se ponosimo. Ona je djelo i tvorevina naših ruku, i zato je uvijek moramo da čuvamo i branimo-rekao je Zoranović.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije Obudovca Petko Bijelić rekao je da su svi počastvovani što je podignuto spomen-obilježje Dušanu Tepšiću u ovom mjestu gdje je poginuo ovaj vrsni novinar koji je bio na random zadatku.

-Dušan je stradao od neprijateljske granate poslate iz Županje, susjedne Republike Hrtvatske-rekao je Bijelić.