Dodik-Čubrilović: Front odbrane Srpske jak i jedinstven :: Semberija INFO ::

 

Dodik-Čubrilović: Front odbrane Srpske jak i jedinstven


DEMOS podržava rukovodstvo Republike Srpske u odbrani Srpske, poručio je lider stranke Nedeljko Čubrilović nakon sastanka delegacija SNSD-a i DEMOS-a u Banjaluci.

„DEMOS izražava punu podršku politici koja je na zaštiti interesa i očuvanja nadležnosti Srpske. Republika Srpska je iznad svega i borba rukovodstva za očuvanje nadležnosti ne bi trebalo da bude ugrožena”, rekao je Čubrilović nakon sastanka.

On je dodao da je potrebno apsolutno jedinstvo i odgovornost rukovodstva Republike Srpske, što oni i čine.

“Tu mislim i na Narodnu skupštinu, na Vladu, predsjednika Republike i člana Predsjedništva. Napadnute su one funkcije i ličnosti koje najviše izražavaju svoje stavove o ključnim pitanjima”, istakao je Čubriloviić.

On je rekao da se govorilo i o provođenju koalicionog sporazuma, u odnosu na zastupljenost poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Postigli smo saglasnost o pojedinim pitanjima. Nadam se da će svi pravilno protumačiti naša nastojanja da ova koalicija nastavi funkcionisati, naravno uz uvažavanje svih koalicionih partnera. To je neophodno za stabilnost Republike Srpske”, istakao je Čubrilović.

Predsjednik DEMOS-a rekao je i da DEMOS podržava skup podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću koji je zakazan za petak, 1. septembar, ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je DEMOS pouzdan partner, da su zajednički radili da sačuvaju Republiku Srpsku i da ga raduje činjenica da je front odbrane jak i jedinstven.

Dodik je istakao da je imovina izmišljen problem kako bi pokušali da je otmu i da je saglasan sa britanskim ambasadorom da ako BiH nema imovinu nema ni države.

“Republika Srpska ima imovinu i ima državu”, rekao je Dodik poslije razgovora delegacija DEMOS-a i SNSD-a.

On je rekao da se Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja, priprema da nametne zakon o imovini i na taj način razvlasti Republiku Srpsku.

“Moramo svi da se okupimo oko toga. Vidim da tu postoje mali šumovi sa nekim strukturama u opoziciji, ali mi smo jedinstveni da spriječimo bilo kakvo lukavstvo i podvale koje dolaze od Amerikanaca, Engleza i dijelom Njemaca kroz Šmita”, istakao je Dodik.

On je ponovio da se Republika Srpska neće odreći svoje imovine, te da nije moguće da se to pitanje izmjesti iz nadležnosti Republike Srpske.

Dodik je naveo da Republika Srpska ostaje pri stavu kada je riječ da ne da saglasnost za pristupanje BiH NATO savezu, kao i da se zadržava neutralnost kada je riječ o sukobu u Ukrajini.

Kada je riječ o evropskom putu, Dodik je naveo da neće biti prihvatljive odluke koje derogiraju nadležnosti Republike Srpske, te da sa koalicionim partnerima SNSD ostaje privržen slovu Dejtonskog sporazuma.

Dodik je zahvalio DEMOS-u za saradnju na koju nema primjedbu, te dodao da će na političkom nivou saslušati inicijative.

“Oni su naši dugogodišnji i pouzdani partneri. DEMOS je siguran partner. Republika Srpska danas traži da se okupe svi, imajući prije svega na umu pitanje imovine, što stranci žele da zaboravimo”, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da će u narednih sedam dana biti još imenovanja iz redova DEMOS-a.

Sastanak delegacija SNSD-a i DEMOS-a održan je danas u Banjaluci.

Delegaciju SNSD-a predvodio je lider stranke Milorad Dodik, a delegaciju DEMOS-a predvodio je predsjednik stranke Nedeljko Čubrilović.

Sastanku je prisustvovala i potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović.