Dodik: NS RS odbaciće ovo smeće od preporuka :: Semberija INFO ::

 

Dodik: NS RS odbaciće ovo smeće od preporuka



BANjALUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da sumnjiva i spekulativna presuda navodnog/fantomskog suda u Strazburu nije legalna, te da presuda ima za cilj da se obračuna sa konstitutivnošću naroda i u cjelosti odbaci dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je najavio da će predložiti da Narodna skupština RS usvoji odluke koji odbacuju sve preporuke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura po pitanju presude u slučaju “Slaven Kovačević protiv BiH“ te da će tražiti da Narodna skupština odbaci “ovo smeće od preporuka“.

“Tu su više preporuke nego obavezujuća stvar. To su stvari koje podrivaju BiH i mislim da oni nisu ni svjesni da to zaustavlja BIH u procesima ka EU“, kazao je Dodik.

On je istakao da ovim potezima propadju svi napori da se sačuva Dejton, te da se radi o diletantskim igrama od strane ljudi koji su donijelu spornu presudu.

“Oni sada kreiraju novo stanje da nametnu nešto obavezujućim. BiH ne može opstati na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, ni Belgija sada. Ovo za Srpsku nije iznenađenje. Mi nismo iznenađeni ovim ponašanjem i iniciraćemo sjednicu Narodne skupštine RS koja će se održati u skorije vrijeme. Drago mi je da su srpski predstavnici energično odbacili ovakvu presudu, koja je samo trajno podijelila BIH“, naveo je Dodik, te dodao:

“Na sjednici treba da se potvrdi da je presuda loša i da je grupa sudija otišla van okvira svog djelovanja donošenjem ovakve kvazi odluke. Predložiću da NS RS odbaci preporuke ovog suda. Ovo je pravno nedopustiva i sistemski razarajuća odluka. Predložiću da NS predloži organima BiH da se odluka proglasi ništavnom i to ćemo mi odmah predložiti na sjednici Doma naroda BiH, da se to odbaci kao smeće“.

Predsjednik Republike Srpske takođe je naveo da će pokušati odbraniti konstitutivnost naroda u BIH zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda.

“Predložićemo da zajedno sa Hrvatskim narodnim saborom izradimo koncept odbrane konstitutivnosti naroda. Sad se vidjelo ko ruši a ko brani Dejton. Svako potezanje ove priče BiH će još više udaljiti od EU“, istakao je Dodik.


Nezavisne novine