Prosječna plata pokriva 51,55 odsto potrošačke korpe :: Semberija INFO ::

 

Prosječna plata pokriva 51,55 odsto potrošačke korpe


Sindikalna potrošačka korpa za jul iznosi 2.479 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,55 odsto, saopšteno je danas iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.121 KM, za stanovanje i komunalne usluge 617 KM, za prevoz 225 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 135 KM. Nabavka obuće i odjeće u julu mjesecu koštala je 184 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u julu iznosi 1.278 KM i manja je za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u junu mjesecu 2023. godine.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u julu isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.724 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u oblasti saobraćaja i skladištenja u iznosu od 961 KM.

Niske prosječne plate u julu primili su radnici zaposleni u građevinarstvu 971 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.009 KM, navedeno je u saopštenju Saveza sindikata.

(RTRS)