Ruski jezik u 29 škola u Srpskoj od 1. septembra :: Semberija INFO ::

 

Ruski jezik u 29 škola u Srpskoj od 1. septembra


U novoj školskoj godini počeće nastava ruskog jezika u 29 škola u Republici Srpskoj.

- Uzimajući u obzir interesovanje učenika i njihovih roditelja u pojedinim regionima, Ministarstvo je u 2023/2024. godini dalo je mogućnost za 29 osnovnih škola u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Trebinju, Palama, Tesliću i Gradišci, da pored prvog stranog jeziak, koji se već uči u školi, takođe da se izučava ruski kao drugi strani jezik - saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je u maju, tokom sastanka u Kremlju sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, zahvalio na činjenici da "hiljade školaraca u Republici Srpskoj uče ruski jezik i da se podržava interesovanje za ruski jezik i rusku kulturu" na državnom nivou.

Treba napomenuti da posebno mjesto u popularizaciji ruskog jezika u Republici Srpskoj zauzima Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UVS), na čijem je Filozofskom fakultetu u junu pokrenut Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete Rusije i Tulskog državnog pedagoškog univerziteta (TSPU) po imenu Lav Tolstoj.

(RTRS)