Škole u Srpskoj pod budnim okom 150 policajaca :: Semberija INFO ::

 

Škole u Srpskoj pod budnim okom 150 policajaca


U svim većim školama u Srpskoj od početka nove školske godine biće prisutan školski policajac, dok će u onim manjim njegovo prisustvo biti ograničeno.

Naime , oko 150 policijski službenika trenutno je na obuci za školskog policajca, kako bi već od naredne sedmice mogli na što bolji način da obavljaju svoj posao.

Miloš Brkić, načelnik Uprave policije, rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo niz aktivnosti kako bi školska godina počela bez problema.

"U toku je obuka za 150 policijskih službenika koji će obavljati poslove i zadatke školskog policajca, a u okviru programa Republičkog pedagoškog zavoda'Briga o djeci, zajednička odgovornost i obaveza' intenziviran je rad multisektorskih timova u školama u kojima su policijski službenici stalni članovi", kazao je Brkić.

Brkić je istakao da je MUP sačinio plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije za period od 2023. do 2027. godine i da je policija izvršila 21 kontrolu streljačkih, airsoft klubova i strelišta u Srpskoj, te naložila šest mjera i izrekla šest sankcija.

Brkić je naveo da u Srpskoj postoje 23 streljačka kluba, 15 airsoft klubova i 12 strelišta.

"Izvršen je obilazak svih škola u Srpskoj, ukupno 582 osnovne i 87 srednjih škola. Pristupilo se izradi elaborata sa pratećim bezbjednosnim procjenama za sve školske objekte i objekte smještaja studenata. Sagledano je stanje preventivno tehničke zaštite i date preporuke Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske", rekao je Brkić.

On je uputio apel i učesnicima u saobraćaju na dodatni oprez u blizini škola, naglasivši potrebu pojačanog angažovanja policijskih službenika s ciljem zaštite đaka u saobraćaju.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Snežana Radivojević rekla je da je u postkovidu značajno povećan broj slučajeva vršnjačkog nasilja u i oko škola, kao i da je u okviru ove uprave formiran tim za maloljetničku delinkvenciju, sa obučenim i stručno osposobljenim članovima koji mogu odgovoriti na sve probleme i zadatke.

Prema njenim riječima, bitan segment u prevenciji su edukativna predavanja za djecu, roditelje i nastavnike koja se održavaju u svim školama na području Srpske o temi zaštite djece u digitalnom okruženju s ciljem informisanja o svim opasnostima i oblicima ugrožavanja u digitalnom svijetu.

(Nezavisne)