Prevoznike boli glava zbog goriva :: Semberija INFO ::

 

Prevoznike boli glava zbog goriva


Rast cijena goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj od gotovo 40 feninga u posljednja dva mjeseca reflektovaće se na skoro sve segmente društva, a kao po običaju, najdeblji kraj i ovog puta izvući će firme za transport.

S druge strane, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je za “Glas Srpske” da rast cijena energenata podstiče i rast inflacije.

- Ove godine smo ukazali na neadekvatnost cijena električne energije, sada imamo rast cijena nafte i naftnih derivata, što će u opštoj kalkulaciji značiti i rast drugih cijena koje imaju u svome sastavu troškove energije - rekao je Aćić.

Dodaje da će se rast cijena nafte i naftnih derivata odraziti na sve ekonomske sektore, a najviše na transport robe i usluga.

- Uz njih tu je i sektor prerađivačke industrije. Govorimo o energentu na koji nemamo uticaj u smislu definisanja cijena - rekao je Aćić.

Prevoznici se već hvataju za glavu, jer, kako kažu, nemaju odakle da povećaju plate, a iz dana u dan vozači im idu u inostranstvo. Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Srpske Nikola Grbić kazao je za “Glas Srpske” da je za samo nešto više od mjesec dana cijena goriva porasla za 40 feninga i predviđanja su da tu nije kraj.

- Najviše će se, to je definitivno, odraziti baš u našoj branši. Iz više razloga, jer nismo u mogućnosti da povećamo cijenu prevoza. Puno bi nam značilo da su ukinute akcize na gorivo, tako da imamo bilo koji benefit, kao što je to slučaj u okruženju - rekao je Aćić.

Prema njegovim riječima cijena dizela od 2,50 maraka je optimalna, jer tada sa svim troškovima mogu opstati, ali i dati platu vozačima, koja je i dalje u poređenju sa regionom mizerna. Da je alarm odavno upaljen govori podatak da je od 2019. godine više od 6.000 vozača napustilo BiH.

- Ako ne date veću platu vozačima, oni odoše u Austriju i Njemačku. Ne možemo zadržati ljude, a svaki dan strepimo kada će njemački parlament usvojiti odluku da će se sa vozačkom dozvolom iz BiH normalno moći doći do vozačke dozvole kod njih. Svakako smo u deficitu sa vozačima, a sada tek nastaju problemi. Imam već nagovještaje u firmama da čekaju taj dan, jer sa porodicom odlaze da žive tamo zbog boljih uslova - rekao je Grbić.

Ekonomista Marko Đogo podsjetio je za “Glas” da su cijene nafte u prvom polugodištu ove godine značajno snižene u odnosu na kraj 2022. godine. Ipak, dodaje da je u posljednja dva mjeseca došlo do porasta cijena goriva, ali da to ne bi trebalo da izazove dramatičan porast cijena ostalih proizvoda.

- Cijene nafte utiču na sva kretanja, ali smo isto tako imali i period kada je litar dizela bio oko 3,5 maraka i da li su te iste firme snižavale cijene svojih usluga kada je došlo do pada nafte za jednu trećinu? Ako je neko snižavao, imaće osnov i da poveća, jer tržište uvijek na kraju odlučuje - rekao je Đogo.

Gužve na granici

Nikola Grbić rekao je da konstantno ukazuju nadležnim da im je pomoć potrebna, u suprotnom ostaće bez vozača.

- Dva ili tri dana i dalje naši vozači čekaju na granicama, a uz slabe plate to su neki od razloga zašto odlaze. Vozač je kod nas za volanom skoro svaki dan, a u prosjeku zaradi oko 2.000 maraka, a pola od toga će pojesti dok se vrati kući. U Velikoj Britaniji 20 dana voze, a deset dana se odmaraju i kući donesu oko 4.500 funti. Onda se pitamo svi kako da zadržimo vozače - rekao je Grbić.

(Glas Srpske)