Opozicija od Stevandića traži hitnu sjednicu Narodne skupštine RS zbog kršenja zaključaka :: Semberija INFO ::

 

Opozicija od Stevandića traži hitnu sjednicu Narodne skupštine RS zbog kršenja zaključaka


BANjALUKA – Opozicioni poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražili su od Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), da sazove posebnu sjednicu kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka najvišeg zakonodavnog tijela Srpske i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja.


U pismu koje je upućeno Stevandiću, opozicioni poslanici navode da su  na 10. sjednici Predstavničkog doma glasovima poslanika SNSD i Srpskog kluba usvojena "tri tzv. zakona iz 14 prioriteta Evropske komsije."

Dalje podsjećaju da je NSRS 27. juna 2023. godine na Osmoj posebnoj sjednici usvojila zaključak da "Narodna skupština Republike Srpske zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritno i hitno treba rješavati pitanje Ustavnog suda odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH."

"Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe", naveli su opozicini poslanici podsjećajući na zaključak NSRS.

Takođe, naveli su i da je 21. oktobra 2015. godine usvojen i zaključak kojim se obavezuju imenovana lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora NSRS o pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku.

Isto tako, u pismu Stevandiću, podsjetili su i na zaključak od 30. jula 2021. godine u kojem stoji da "ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametunog zakona". Ovaj zaključ uslijedio je nakon što je tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko nametuno izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Dalje, u pismu se navodi i zaključak od 1. februara 2022. godine koji glasi da NSRS smatra da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS, Vlade RS i predsjednika Republike Srpske.

"Uvaženi predsjedniče NSRS, molim Vas da nas obavijestite da li su ovi zaključci još uvijek na snazi i da li su se desile neke nove okolnosti zbog koji se oni ne sprovode. Ako su ovi zaključci još na snazi, tražimo da zaštitite dignitet NSRS i sazovete posebnu sjednicu NSRS kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja", navedeno je u pismu koje potpisuju Darko Babalj, Mladen Bosić, Branislav Borenović, Mira Pekić i Nenad Grković, a u kojem se naglašava da posebnu sjednicu treba sazvati hitno jer je 30. avgusta najavljena nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi trebala biti usvojena još tri zakona, prenose Nezavisne.


Glas Srpske