Minić: Srpska među prvima dala odgovor na afričku kugu svinja; U Semberiji virus se stavlja pod kontrolu :: Semberija INFO ::

 

Minić: Srpska među prvima dala odgovor na afričku kugu svinja; U Semberiji virus se stavlja pod kontrolu


Afrička kuga svinja nije regionalni već evropski problem zbog čega je veoma važno upoznati širu javnost o toj problematici, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Minić, koji je danas u Banjaluci otvorio Konferenciju o afričkoj kugi svinja, istakao je da je Republika Srpska među prvima u regionu dala odgovor.

Do sutra će isplatiti i dodatnih četiri miliona maraka za pričinjenu štetu, a zaključno s tim, kaže Minić, Vlada je do sada izdvojila sedam miliona maraka za saniranje pričinjene štete.

- Svjesni smo da i dalje moramo razmišljati svi zajedno, i struka i nauka, o donošenju uredbi koje će određivati kako da ubuduće naši proizvođači drže svinje, odnosno da prilagodimo postojeće propise pod biosigurnosnim mjerama kako bi na sigurnom mogli uzgajati svinje - istakao je Minić.

Minić je podsjetio da je najveće žarište afričke kuge svinja bila Semberija.

- Da je Republika Srpska blagovremeno i odgovarajućim mjerama odgovorila na afričku kugu svinja dokaz je i Semberija gdje se ovaj virus stavlja pod kontrolu. U Lijevče Polju od početka je pod kontrolom i nije bilo ikakve eskalacije - poručio je Minić. 
 
(RTRS)