Izgubljeni spor sa Elektroprivredom Slovenije mogli bi plaćati građani kroz veće račune struje :: Semberija INFO ::

 

Izgubljeni spor sa Elektroprivredom Slovenije mogli bi plaćati građani kroz veće račune struje


Hoće li u Republici Srpskoj poskupjeti električna energija? Prema presudi Arbitražnog vijeća u Beogradu, rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ mora isplatiti 131 milion maraka „Elektroprivredi“ Slovenije, ali i prodavati trećinu proizvodnje električne energije. Presuda se odnosi na prijeratno ulaganje u Termoektranu „Ugljevik“.

RiTE „Ugljevik“ mora isplatiti 131 milion KM. Trećinu svoje proizvodnje struje prodavati Sloveniji. Struje na tržištu Republike Srpske ne bi trebalo da nedostaje. Ipak, novčana isplata mogla bi da utiče na poskupljenje struje krajnim potrošačima. Ovako situaciju analiziraju stručnjaci iz oblasti energetike.

„Povećanje cijene električne energije je jedini način da RiTE Ugljevik plati svoje obaveze prema ovoj presudi. RiTE nema taj novac, kao ni Elektroprivreda RS kao njen vlasnik. Stoga je jedini način, da se obezbijedi novac, povećanje cijene. Ne postoji čarobni štapić“, pojašnjava stručnjak u oblasti energetike Damir Miljević.

Ostaje nepoznanica da li će teret presude na kraju nositi građani kroz dodatno poskupljenje struje. Komentar na takvu mogućnost iz Elektroprivrede RS nismo dobili.

Model izvršenja presude, takođe, nije poznat. Postoji više varijanti. Dodatni problemi su i desetine miliona maraka duga prema dobavljačima, upozoravaju naši izvori. Ipak, stiže i odgovor da radnici, njih oko 2.000, ne treba da brinu. 

„Nije to tako katastrofično kako se piše, nije to nikakav kraj „Ugljevika“. Zbog dvije hiljade ljudi koji su zaposleni u tom preduzeću, treba reći da se ne daje jedna trećina energije, nego se prodaje Slovencima jedna trećina energije“, ističe izvršni direktor RiTE "Ugljevik" Milutin Tasovac.

"Ja lično bih zagovarao put pregovora. Isplata novca u cjelini mislim da je apsolutno nemoguća. To i da preuzme budžet vidjeli ste koliko je bilo problema sa isplatom onih sredstava koje su bile od obveznica sa bečke berze2, napominje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Presuda je pravosnažna. Rok za isplatu novca je 30 dana. Stiže uvjeravanje da će sve biti ispoštovano.

"Mi možemo izvršiti ovu odluku. TE Ugljevik će to izvršiti. Naravno da će to za nju biti teret ali u svakom slučaju treba imati u vidu da je ova obaveza nastala u periodu postojanja SFRJ u vrijeme kada je postojao samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava na nivou tadašnje države", kaže ministar rudarstva i energetike RS Petar Đokić. 

Paralelno se vodi spor u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu težak 800 miliona maraka. Taj postupak je zamrznut prije nekoliko godina do okončanja procesa u Beogradu. Očekuje se njegovo aktiviranje, što bi bio dodatni udar na RiTE „Ugljevik“ i Elektroprivredu RS. 


BHRT