Nestabilne vremenske prilike upozoravaju na važnost osiguranja usjeva :: Semberija INFO ::

 

Nestabilne vremenske prilike upozoravaju na važnost osiguranja usjeva


Elementarne nepogode koje su posljednjih dana zahvatile Srpsku nanijele su ogromne štete u agraru. Iako rod iz godine u godinu odnose mraz, grad, poplave i suša, malobrojni poljoprivrednici osiguravaju svoje površine. U ovoj godini grant za subvencije za osiguranje u republičkom agrarnom budžetu povećan je skoro tri puta, te nadležni apeluju na proizvođače da osiguraju usjeve i imovinu.

Osigurati se može stočarska, voćarsko-vinogradarska i povrtarsko-ratarska proizvodnja.

Semberski ratar Nikola Aleksić na 22 hektara proizvodi kukuruz, pšenicu i djetelinu. Svoje usjeve nije osigurao jer je, kaže, proizvodnja skupa, pa mu je to dodatni izdatak u budžetu.

Poljoprivreda je, kažu proizvođači "fabrika pod vedrim nebom", pa kad osiguraju usjeve ne strahuju od vremenskih nepogoda i ne moraju sa zebnjom da gledaju u nebo.

Iz republičkog agrarnog budžeta prošle godine pravo na premiju za osiguranje poljoprivredne proizvodnje ostvario je 231 korisnik, a za ove namjene isplaćeno je 620.000 KM.

Ove godine podsticajna sredstva povećana su na 1,5 miliona maraka.

- Uzmimo u obzir samo u posljednjih deset godina, od poplava, suša i svega onoga što se dešavalo, s toga moramo ovoju poljoprivrednu proizvodnju osigurati. A da bi je osigurali, ministarstvo je izdvojilo tri puta veća sredstva, a 50 odsto učestvujemo u premiji osiguranja - rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Uslov za ostvarivanje subvencija za osiguranje usjeva i imovine je da su podnosioci zahtjeva u registru poljoprivrednih gazdinstava prijavili površine pod biljnim vrstama kao i stoku.

Iz resornog ministarstva najavljuju da će subvencije za osiguranje u idućoj godini i povećati.


RTRS