Za veto na klevetu nema dovoljno ruku, na potezu Ustavni sud RS :: Semberija INFO ::

 

Za veto na klevetu nema dovoljno ruku, na potezu Ustavni sud RS



BANjALUKA - Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je vitalni nacionalni interes na Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta u Srpskoj, a ovo pitanje sada ide na sjednicu Vijeća naroda RS koja je zakazana za utorak, 1. avgusta, u 12 časova.

Ipak, kako sada stvari stoje, ovaj zakon neće proći Vijeće naroda RS jer nema dovoljno ruku koje bi ga oborile, pa će konačnu odluku o vetu donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Armin Hamzić, delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS (SDP BiH), kazao je za "Nezavisne novine" da je veto u Klubu prošao zahvaljujući glasovima tri delegata SDA, te po jednog delegata iz stranaka BH Zeleni i SDP BiH.

"Nas pet je glasalo za pokretanja vitalnog nacionalnog interesa. Tri delegata iz SNSD-a su bila protiv veta", pojasnio je Hamzić.

Prema dosad dostupnim informacijama, osim petoro delegata iz reda Bošnjaka, još tri delegata iz Kluba srpskog naroda smatrala su da sporni zakon ugrožava vitalni nacionalni interes. Radi se o delegatima SDS-a, PDP-a i Pokreta za pravdu i red.

"Činjenice su da je ovdje povrijeđeno više članova o ljudskim pravima i slobodama. Opozicija ovdje ne daje podršku Bošnjacima, već građanima Republike Srpske. Mi imamo svoj stav. Ja lično smatram da je kriminalizacija klevete vraćanje u 18 vijek. Moje dijete i ja nećemo smjeti reći ono što mislimo o ovim 'poštenim lopovima'", kazao je za "Nezavisne novine" Ljubiša Krunić, delegat PDP-a u Klubu srpskog naroda u Vijeću naroda RS.

Međutim, osam ruku za veto nije dovoljno, jer će vjerovatno preostalih 20 delegata  na sjednici Vijeća glasati protiv veta. Ipak, treba sačekati do utorka, kada će se o vetu ponovo izjasniti svi delegati.

"Na sjednici Vijeća naroda RS ćemo se opet izjasniti, svih 28 delegata. Na Vijeću je potrebno da polovina, dakle 14 delegata, podrži veto da bi zakon bio automatski oboren. Međutim, to se neće desiti", kazao je Hamzić.

"Teško je da će veto biti prihvaćen u utorak. SNSD i Milorad Dodika imaju odličnu saradnju sa Hrvatima i sumnjam da će neko od njih to podržati", dodao je Krunić.

Ipak, zahvaljujući činjenici da Klub jednog od tri konstitutivna naroda (u ovom slučaju Bošnjaci) ima većinu od pet glasova u svom klubu, veto ide na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS.

"U utorak će se delegati izjašnjavati po klubovima, tako što ćemo ih prozivati pojedinačno. Tu se većinom može izglasati da ne postoji vitalni nacionalni interes, ali ako i dalje ostane da jedan od klubova (Srbi, Bošnjaci ili Hrvati) ima pet delegata koji su glasali za veto, to će ići na Zajedničku komisiju NS RS i Vijeća naroda", pojašnjava Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS (SNSD).

Ako i na toj Komisiji ne bude saglasnosti, konačnu odluku o povredi vitalnog nacionalnog interesa po pitanju Prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS daće Ustavni sud Republike Srpske.

Dejan Šajinović, novinar "Nezavisnih novina", smatra da su male šanse da se ovaj represivni zakon o kriminalizaciji klevete povuče.

"Ali, naravno da treba iskoristiti svaku šansu, pa i u Vijeću naroda Republike Srpske. Nedavno smo objavili upozorenje iz Brisela da s ovakvim zakonom BiH ne može u EU", kazao je Šajinović.

Isto tako, on pozdravlja namjeru udruženja novinara koja su najavila da će zakon pokušati srušiti apelacijom Ustavnom sudu RS.

"U svakom slučaju, ne smijemo odustati od obaranja ovakvog autoritarnog zakona jer će njegova primjena imati katastrofalne posljedice ne samo na medije, nego na sve građane", zaključio je Šajinović.


Nezavisne novine