BIJELjINA: URUČENA NOVA MEHANIZACIJA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: URUČENA NOVA MEHANIZACIJA



Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" objavila je prvog septembra prošle godine javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj. Radi se o projektu nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske poljoprivredi u Republici Srpskoj. 



Ovaj projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj u iznosu do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 5.000 do 50.000 konvertibilnih maraka.



Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su na najvišem političkom nivou dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Do sada se u ovaj projekat uključilo preko 650 poljoprivrednika sa prostora Republike Srpske od toga iz Semberija njih 150. 
Danas je u Bijeljini, na imanju PD „Semberija“ uručen prvi kontigent poljoprivredne mehanizacije koju su semberski poljoprivrednici kupili kroz ovaj program. 



- Organizovali smo današnji događaj kako bi semberski poljoprivrednici imali priliku iz prve ruke vidjeti kakve poljoprivredne mašine mi nudimo jer se ovdje izložena mehanizacija uglavnom kupuje iz kataloga što predstavlja problem potencijalnim kupcima. Takođe, okupili smo se i da uručimo prvi kontigent poljoprivredne mehanizacije onim poljoprivrednicima koji su prošli na javnom pozivu Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus". Ove godine smo putem ovog projekta prodali 30 mašina a prvog avgusta ove godine će biti objavljen i drugi javni poziv za koji se nadamo da ćemo prodati još više novih mašina“, izjavila je Sandra Maksimović, direktor Kite BH doo sa sjedištem u Bijeljini.



Današnjem skupu je prisustvovao i Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.
- Ministarstvo na čijem sam čelu uveliko radi na procesu osavremenjavanja poljoprivredne mehanizacije na oranicama Republike Srpske. Sve sa ciljem povećavanja produktivnosti i konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača. Pored ovog projekta koji realizujemo u saradnji sa Vladom Mađarske, mi već nekoliko godina pružamo podršku poljoprivrednicima kroz kapitalna ulaganja. Samo kroz taj projekat Vlada Republike Srpske je pomogla našim poljoprivrednicima da kupe 463 nova traktora“, rekao je ministar Minić i najavio za prvi avgust ove godine novi javni poziv koje će realizovati Fondacija „Progresus“. Novi poziv će zadržati dio koji se odnosi na nabavku poljoprivredne mehanizacije uz novinu da će se moći prijaviti fizička i pravna koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda za novu opremu iz te oblasti.



Jedan od onih koji su danas preuzeli svoju mehanizaciju je i Radiša Rikanović iz Broca koji na svom gazdinstvu obrađuje 82 hektara zemlje. Prijavio je dvije prikolice ukupne vrijednosti 54 hiljade konvertibilnih maraka od čega je platio 30 procenata vrijednosti.
- Projekat olakšane nabavke poljoprivredne mehanizacije iz Mađarske je za svaku pohvalu. Ja sam prethodne dvije godine uložio skoro pola miliona maraka u obnavljanje mehanizacije koju posjedujem. Međutim, ova sezona je jako loša za poljoprivrednike, dovoljno je pogledati prinose i cijenu pšenice pa da svakome bude jasno da su poljoprivrednici u teškom položaju. Meni je teže sada izdvojiti ovih nekoliko hiljada maraka za ove dvije prikolice nego pola miliona prethodne dvije“, izjavio je Rikanović.


Semberija info - I. Gutić