"Banjalučka lasta" poletila sa Gradskog mosta :: Semberija INFO ::

 

"Banjalučka lasta" poletila sa Gradskog mosta


BANjALUKA – Skokovima sa banjalučkog Gradskog mosta, jednim od zaštitnih znakova „Ljeta na Vrbasu, nastavljena je danas ova tradicionalna manifestacija.

Komisija će birati najljepšu „banjalučku lastu“, a očekuje se da će skokove izvesti oko dvadeset mladića iz cijelog regiona.

„Skakači koji su učestvovali u ovoj manifestaciji skaču već 15 godina, ne samo u Banjaluci, već i u Konjicu, Užicama, Višegradu, Mostaru, Kragujevcu i mnogim drugim lokacijama“, objasnili su iz Turističke organizacije Banjaluka i dodali da je 20 skakača već uobičajen broj, jer svake godine skače od 20 do 25 skakača.

Ovim tradicionalnim skokovima sa Gradskog mosta prisustvovali su i gradonačelnik Draško Stanivuković, te Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Skakanje je kao i svake godine, takmičarskog karaktera, te komisija (pet sudija) ocjenjuje skokove, a skače se u dvije serije. 

U prvoj seriji skaču svi, a onda komisija  bira 10 najboljih skokova. Nakon toga odabrani skakači skaču u Vrbas u drugoj seriji, kada se biraju tri najbolja, odnosno najljepša skoka.

Podsjećamo da se manifestacija „Ljeto na Vrbasu“ ove godine održava 70. put, a trajaće do 30. jula i biće obogaćena sportskim, muzičkim, adrenalinskim i kulturno-zabavnim aktivnostima.

Bogat program „Ljeta na Vrbasu“ traje od 13. jula, a kompletan program manifestacije, koja je dio programa ovogodišnjeg „Banjalučkog ljeta“, možete pogledati na stranici Gradske uprave i JU Turističke organizacije Banjaluka.

Skokove sa banjalučkog Gradskog mosta izvode dobro uvježbani skakači jer je banjalučka lasta zahtjeva i traži određenu tehniku sa ispruženim rukama i uvijenim tijelom.

Ovaj skok je specifičan jer ruke idu iznad glave za razliku od mostarske i užičke laste kod kojih ruke idu iza tijela. Jedina skakonica gdje se može izvesti banjalučka ili vrbaska lasta je Gradski most u Banjaluci. Visina mosta i dubina Vrbasa uslovili su odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove.

Manifestaciju na rijeci Vrbas prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka još 1953. godine pod nazivom „Karneval na Vrbasu“.

Krajem sedamdesetih godina manifestacija mijenja ime u „Susreti na Vrbasu“, a od 1996. dobija današnje ime.


Glas Srpske