Čubrilović: Intenzivno se radi na projektima važnim za Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Čubrilović: Intenzivno se radi na projektima važnim za Srpsku


Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se u proteklih nekoliko mjeseci intenzivno radi na projektu auto-puta Prijedor-Banjaluka.

Čubrilović je naglasio da će pojedini imovinski odnosi u vezi sa projektom biti riješeni odlukom suda, kao što je to uobičajeno svuda gdje se rade ovako veliki projekti.

- Važno je da i jedni i drugi radimo posvećeno, tako da očekujem da ove jeseni privedemo sve nedoumice do kraja i da između koncesionara i koncedenta ne bude više neusaglašenih stavova - poručio je Čubrilović.

Kada je riječ o putnom pravcu Foča-Šćepan Polje, on je pojasnio da Svjetska banka pokazuje ozbiljan interes da pruži finansijsku podršku za realizaciju tog projekta u vidu kreditne linije.

Prema Čubrilovićevim riječima, tu je i Evropska komisija trebala da odobri donatorska sredstva kako bi taj projekat mogao da se podvede pod isplativ i kako bi imao ekonomsku opravdanost.

- Očekujemo da će oni ostati pri svome stavu. Razgovori su u toku. Očekujemo izjašnjenje Svjetske banke. Blizu smo toga da dođemo do ugovora o finansiranju tog projekta - dodao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prošle godine sopstvenim sredstvima počela da radi od Foče nekih oko 5,5 do šest kilometara putnog pravca, dok se radi dionica prema Tjentištu.

Predviđeno je, kako kaže, da se kroz tri godine to završi.

- Aktivnosti koje se sprovode na tom terenu zadovoljiće i građane Foče, ali i Republiku Srpsku. Projekat Foča-Šćepan Polje je važan i međudržavni projekat između BiH i Crne Gore, između gradova Sarajevo i Podgorica. Mislim da su sada najozbiljniji uslovi da se to privede kraju - poručio je ministar saobraćaja i veza Srpske.

DIONICA AUTO-PUTA OD RAČE PREMA BIJELjINI U FAZI IZGRADNjE

Govoreći o dionici auto-puta od Rače prema Bijeljini, Čubrilović je naveo da je ovaj projekat u određenoj fazi izgradnje, te da je urađeno nekih 13 kilometara same trase u punom profilu sa nasipima.

- I dalje se radi. Vlada Republike Srpske je gotovo izvršila sve svoje obaveze prema tom projektu, ali očekujemo da se Srbija uključi aktivno i da taj projekat privedemo kraju. Da li će biti iduće godine, teško je sada da kažemo.
Mislim da se rokova drže izvođači i svi oni koji su zainteresovani za ovo - rekao je Čubrilović u intervjuu za Srnu.

Čubrilović je napomenuo da je bilo određenih problema oko korištenja nasipnog materijala iz rijeke zbog obaveza i poštovanja nekih zakonskih procedura.

On je istakao da 80 odsto projekta treba da finansira Vlada Srbije.

ŽELjEZNICE REPUBLIKE SRPSKE - VAŽAN SISTEM

Čubrilović smatra da Željeznice Republike Srpske predstavljaju važan sistem i državotvoran element koji treba da ima prioritet.

- Nama je potreban strani kapital kao investicija, da li kroz kreditnu liniju ili neki drugi vid saradnje, a Željeznice svojim projektima treba da pokažu da postoji opravdanost za takvu jednu vrstu investicije - ocijenio je Čubrilović, te istakao da postoji interes stranih kompanija.

Prema njegovim riječima, u narednim sedmicama očekuju se konkretnije ponude, dok će konačna odluka biti na Vladi Republike Srpske, koja treba da obezbijedi određene finansijske garancije.

On je rekao da se ide dobrim putem kako bi se "Željeznicama" obezbijedilo mjesto koje treba da imaju kao podrška ukupnoj privredi Republike Srpske.

AERODROMU BANjALUKA POTREBNA DODATNA PODRŠKA

Ministar saobraćaja i veza podsjetio je da Aerodrom Banjaluka ima budžetom predviđen određen grant za ovu godinu, te da mu je sigurno potrebna i dodatna podrška.

Prema njegovim riječima, što više redovnih linija i što bolji uslovi neophodni su kako bi Aerodrom mogao da postane dio nekog većeg sistema.

- Ne možemo biti zadovoljni ni sa poslovanjem niti sa stanjem na Aerodromu zato što broj putnika ne prati i finansijsku korist za Aerodrom i teško bi to bilo održivo, a sigurno nije održivo samo radeći sa lou-kost kompanijama - rekao je Čubrilović, te dodao da postoji i ideja da se izvrši priprema za koncesiono ulaganje ili neki drugi vid kako bi ova kompanija postala samoodrživa.
 
(RTRS)