Maligne i kardiovaskularne bolesti najzastupljenije pri gubitku radne sposobnosti :: Semberija INFO ::

 

Maligne i kardiovaskularne bolesti najzastupljenije pri gubitku radne sposobnosti


U postupku rješavanja zahtjeva za ostvarivanju prava na invalidsku penziju, u periodu januar-jun 2023. godine izvršena je ukupno 2.926 ocjena radne sposobnosti, što je u odnosu na isti period  prošle godine (2.298)  više za 628 ili 27,3%. Od navedenog ukupnog broja vještačenja radne sposobnosti  na domaće osiguranje se odnosi 2.199, a na vještačenje sa elementima ino-osiguranja 727 zahtjeva.
 
Od ukupnog broja ocjena radne sposobnosti postojanje invalidnosti u smislu  gubitka radne sposobnosti utvrđeno je kod 758 ili 25,91% osiguranika, kod 4,40% osiguranika invalid-nost ne postoji, kod 52,39% liječenje nije završeno, kod 17,05 %  utvrđena je smanjena radna sposobnost i kod četiri osiguranika da postoji opasnost od nastanka invalidnsosti.
 
Broj gubitaka radne sposobnosti u periodu januar-jun utvrđen kod 758 slučajeva u odnosu na isti period prošle godine (670) veći je za 88 ili 13,13%.Takođe, u ovom periodu je izrazito povećan broj ocjena  kojima je  od strane organa vještačenja utvrđeno da liječenje nije završeno i odnosi se na 1.533 osiguranika, što je u odnosu na isti period 2022. godi-ne (1.038)  povećanje za 495 ili 47,68%. To se dovodi u direktnu vezu sa izrazito povećanim brojem vještačenja usled primjene novih pravnih propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja (Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad i Zakon o zdravstvenoj zaštiti) po kojima se osiguranik  nakon proteka šest mjeseci privremene nesposobnosti obavezno upućuje organima vještačenja Fonda  PIO Republike Srpske na ocjenu radne sposobnosti.

Najzastupljenija vrsta bolesti koja je uzročnik gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj su maligne bolesti  sa 22,42%, slijede kardiovaskularne bolesti sa 19,92%,  duševne bolesti sa 18,86%. Pored tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti-gubitka radne sposobnosti sa manjom zastupljenošću tu su i povrede na radu sa 9,23%, bolesti nervnog sistema 8,97% i bolesti mišićno-koštanog sistema 8,57%.
 
Za razliku od drugih država u okruženju ili evropskom prostoru gdje su  bolesti kardio-vaskularnog sistema najzastupljenije uzrok nastanka invalidnosti  u Republici Srpskoj, već duži period, dominantne su  maligne bolesti koje sa kardiovaskularnim i duševnim bolestima čine, čak, 61,20% uzroka nastanka invalidnosti-gubitka radne sposobnosti, što je jako nepovoljno.To se, najčešće, obrazlaže savremenim i stresnim načinom života, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, vazduha ali i direktnom povezivanjem nastanka karcinoma i duševnih bolesti, kao posledice ratnih događaja  i bombardovanja prostora Republike Srpske municijom sa osiromašenim uranijumom u periodu 1992-1995. i teritorije SRJ 1999. godine od strane NATO snaga.