Dodik: Ustaše su u NDH ubile 74.642 srpske djece :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Ustaše su u NDH ubile 74.642 srpske djece


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata ubile 74.642 djece od kojih je najmlađa žrtva bila stara samo jedan dan, ističući da je monstrum od te države jedini napravio i logore za ta nedužna bića, kroz koje je prošlo i 32.000 kozaračke djece.

Ta djeca su bila jedina na svijetu koja su imala svoj logor! To su bila srpska djeca i to je rezultat zvanične politike NDH. Oni su bili u stanju da se iživljavaju nad novoređenčetom, nad nevinim mališanima čiste duše koji nisu ni počeli da žive, a već su vidjeli svu monstruoznost ustaštva i fašizma, silu moćnih nad nemoćnim... I naravno, danas to niko ne spominje osim nas Srba. I u vrijeme komunizma niko nije govorio da su srpska djeca završila u logorima smrti koje su ustaše baš za njih otvarale, kao što se nije pričalo, ustvari zataškavali su se mnogi zločini počinjeni nad našim narodom. Ćutalo se i o zločinima ustaša pod komandom najvećeg ustaše među njima Jure Francetića nad Srbima Sarajeva, Romanije, Sokoca, koji su bježeći od krvničke kame prema Višegradu spas nalazili u ledenoj Drini, grobnici brojnih Srba - podsjetio je Dodik.

O bestijalnosti ustaša, rekao je Dodik, govori i podatak da su se čak Nijemci, a posebno Italijani zgražavali nad nedjelima koje su činile ustaše nad srpskim narodom.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH, Dodik je naglasio za Srnu da je srpski narod uvijek bio slobodarski, na strani antifašizma, istine i pravde i zato danas u svojoj Republici Srpskoj - u miru stvorenoj, u ratu odbranjenoj - cijeli srpski narod mora, može i hoće da njeguje kulturu sjećanja, jer je to najmanje što može da učini za postradale pretke, a bio ih je ogroman broj.

Ubijali su nam djecu, sela na Kozari ostala su bez muških glava, nije bilo mladića za vojsku decenijama, htjeli su da nas zatru, da nam posijeku korijenje, da nas nema. Ali mi smo narod slobode i uvijek će nas biti i s toga u ova vremena, kada su Republika Srpska i njene institucije izložene raznim pritiscima, kada žele da nam otmu imovinu, žele od nas da naprave nacionalnu manjinu bez ikakvih prava, potrebno je da se držimo zajedno, da se borimo za očuvanje Republike, jer sve ovo što čini političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice čini s jasnom namjerom da nas nema, da od Republike Srpske ostanu samo konture na geografskoj karti - ukazao je predsjednik Republike Srpske.
Dodik je poručio da niko nikada ne smije sebi da dozvoli da podlegne bilo kakvom pritisku i ucjenama i od Republike Srpske napravi jedno veliko ništa, zemlju bez imovine, bez prava, bez svega onog što piše u Dejtonskom mirovnom sporazuma.

Djecu ne opraštamo, koliko god bilo hrišćanski oprostiti, djecu je nemoguće i oprostiti i prežaliti, a kamoli zaboraviti. I zato neka nam ti nedužni životi, ta nevina dječija lica budu uvijek u mislima i pred očima kada razgovaramo sa onima koji bi ponovo željeli da prave logore za Srbe i da unište Republiku Srpsku - poručio je predsjednik Srpske.

On je ukazao da Republiku Srpsku i srpski narod na to obavezuje teška prošlost, stradalnički 20. vijek, i Kozara, i dječiji logori u Jastrebarskom, u Sisku, Stara Gradiška i Jasenovac, Brod na Drini, Prebilovci, Podrinje, Romanija, Hercegovina...

U Prijedoru će danas, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodiloačkih ratova, biti obilježen Dan sjećanja na ubijenu i umoreno djecu u NDH.
 
(RTRS)