Protesti u Banjaluci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete :: Semberija INFO ::

 

Protesti u Banjaluci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete


Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle su se u znak protesta uputili do Narodne skupštine koja će na današnjoj sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim se kao krivično djelo u Srpskoj uvodi kleveta.

Novinari će uoči početka same sjednice, koja bi trebala početi u 10 časova još jednom poslati poruku da se hitno odustane od namjere da se kriminalizuje kleveta u Srpskoj.

"Drago mi je da vidim ovoliko ljudi, jer jer radni dan, ljudi imaju obaveze.  Dvije decenije je Republika Srpska bila ispred regiona, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizovala klevetu i bili smo ponosni na to. Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS- u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese", izjavio je na Trgu Krajine Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka

Protestima prisustvuju i poslanici opozicije iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red.

Među okupljenim su i lideri tih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović.
Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparensi internešenala u BiH kazala je da je ovo posljednji pokušaj da se utiče na narodne poslanike u parlamentu Srpske.

"Da odustanu i povuku izmjene Krivičnog zakonika RS koji je direktno usmjeren na gušenje slobode govora. Ne pričamo mi ovdje o krimilizaciji klevete koja će uticati na novinare, medije, civilno društvo, već na odredbe koje će potpuno ugušiti slobodu govora svakoga građanima Republike Srpske a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona", naglasila je ona.

(Nezavisne)