OTVORENA PRVA USTANOVA ZA PALIJATIVNU NjEGU U RS: Jedino mjesto ove vrste u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA PRVA USTANOVA ZA PALIJATIVNU NjEGU U RS: Jedino mjesto ove vrste u Srpskoj



Krajem prošlog mjeseca u Bijeljini je otvorena Zdravstvena ustanova za palijativnu njegu „Spitex“ koja pomaže i pri rehabilitaciji nakon moždanog udara i operacija. Radi se o privatnoj zdravstvenoj ustanovi bolničkog tipa koja je jedina te vrste u Republici Srpskoj. Pored Bijeljine, ZU „Spitex“ postoje još u Brčkom i Orašju. 



- Dugo godina sam u zdravstvu gdje sam kroz rad sa ljudima, sa pacijentima uvidio potrebu za postojanjem jedne ovakve ustanove. Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj funkcioniše kroz svoj primarni, sekundarni i tercijalni nivo. Međutim, kada pacijent prođe sve te faze i dođe u fazu neizlječivosti bolesti tada on, nažalost, prestaje postojati za naš zdravstveni sistem. Za njega prestaje bilo koji oblik zdravstvene zaštite i ne postoji ni jedna javna zdravstvena ustanova kojoj se porodica oboljelog može obratiti za pomoć.



Institucionalno, ovaj problem nije riješen u Republici Srpskoj. Iz tog razloga sam, prije nepune tri godine, kao prvu u BiH u Brčkom pokrenuo ustanovu koja će se brinuti, upravo, o ovakvim bolesnicima. Poslije Brčkog otvorili smo Zdravstvenu ustanovu za palijativnu njegu u Orašju i, evo, odnedavno i u Bijeljini“, izjavio je za „Semberija info“ Danijel Pendić, osnivač i direktor ustanove za zdravstvenu i palijativnu njegu „Spitex“, potvrdivši da je interesovanje za njihove usluge veliko. 

Tokom prvih osam dana rada ove ustanove primili su deset pacijenata, a kapacitet bijeljinskog odjeljenja ZU „Spitex“ je 45 kreveta.



Znanje i iskustvo medicinskog osoblja zaposlenih u ovoj ustanovi čini osnovu njihovog odnosa prema pacijentima. Od svojih početaka, prije nekoliko godina u Brčkom, zdravstvene ustanove „Spitex“ su angažovale najbolje ljekare, pa je tako u njihovom bijeljinskom odjeljenju angažovan primarijus dr Momir Crnić, specijalista anesteziologije i reanimatologije (načelnik Službe palijativne njege i terapije bola), dr Mijan Simikić, specijalista interne medicine i Danijel Pendić, klinički psihoterapeut. 



Pored smještaja i njege onkoloških pacijenata, ova ustanova pruža usluge rahabilitacije nakon moždanog udara i operacija (operacije kuka, koljena, itd.).

- U BiH ne postoji ustanova koja bi se profesionalno bavila rehabilitacijom pacijenata nakon moždanog udara. U tom smislu naši zdravstveni radnici su prošli brojna stručna usavršavanja gdje, naprimjer imamo sertifikat kojim se potvrđuje kvalitet znanja i vještina za rad sa dementnim pacijentima. Imamo i potrebnu opremu koja nam olakšava medicinski tretman pacijenata. Pored toga, raspolažemo sa stručnim kadrom i potrebnim medicinskim sredstvima za rehabilitaciju nakon operacija kuka ili koljena. Evidencije pokazuju da u 90 posto situacija, pacijenti vrijeme u periodu između operacije i termina za rehabilitaciju u, npr. Zavodu „Dr Miroslav Zotović“, vrijeme koje je izuzetno važno u procesu njihovog ozdravljenja uglavnom provode kući, bez dovoljnog ili bez ikakvog kretanja. Zdravstveni problemi koji se ne počnu rješavati u tom ključnom periodu oporavka kasnije se teško mogu u potpunosti ispraviti. Zato smo mi tu da popunimo tu prazninu“, istakao je za „Semberija info“ direktor Danijel Pendić.



Pored navedenih medicinskih usluga, Zdravstvena ustanova „Spitex“ raspolaže sa najvećom salom sa fizioterapiju u Bijeljini. Prema riječima direktora Pendića, uskoro će se instalirati najmodernija oprema za fizikalnu medicinu koja će, uz postojeći stručni kadar ovu zdravstvenu ustanovu postaviti u rang sa ustanovama koje pružaju najkvalitetniju uslugu fizioterapije u BiH.

Danijel Pendić, klinički psihoterapeut



Pored činjenice da je osnivač i direktor ZU „Spitex“, Danijel Pendić je klinički psiholog i član Nacionalnog tima za transplantaciju Republike Srpske. Tim se sastoji od stručnjaka iz sedam različitih medicinskih grana. Pendić radi sa pacijentima i njihovim porodicama (iz kojih, kod nas najčešće dolaze donori) kako bi se proces doniranja i transplantacije realizovao što lakše i za pacijenta i za donora.


Semberske novine - Semberija info