Poslanici u utorak ponovo o izmjenama Krivičnog zakonika :: Semberija INFO ::

 

Poslanici u utorak ponovo o izmjenama Krivičnog zakonika


Naredne sedmice, pred poslanicima Narodne skupštine ponovo izmjene Krivičnog zakonika. Brisanje uvrede i smanjenje novčanih kazni za klevetu razlika je prijedloga u odnosu na nacrt zakona.

Ipak, dio medijske zajednice u Srpskoj najavljuje proteste. Na proteste će u utorak i pojedini iz opozicije - smatraju da izmjene ovog zakona ne bi trebalo da bude usvojene i najavljuju bojkot sjednice parlamenta. Podržavaju ih zapadne ambasade u BiH, koje brinu za slobodu govora. Iste one čije zemlje u Evropskoj uniji najavljuju odluku o postavljanju špijunskog softvera na telefone i računare novinara.

U odnosu na nacrt, krivično djelo uvreda se briše, jer kako je zaključeno nakon javne rasprave, nije potpuno definisano. Kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika ostaje dio ovog zakonika, ali su predviđene manje novčane kazne.

Opozicija nije podržala nacrt, a kako najavljuju, neće ni prijedlog. Za vladajuće brisanje uvrede iz nacrta Krivičnog zakonika i smanjenje kazni značajno su uvažene primjedbe, a kažu nema razloga da će usporiti put prema EU.

U Udruženju novinara Republike Srpske kažu da ovo pitanje ne treba politizovati. Nisu za kriminalizaciju klevete, ali su zadovoljni što je Vlada odlučila da u Krivični zakonik ne uvrsti uvredu i smanji kazne.

Pojedini novinari koji su članovi udruženja na nivou BiH najavljuju proteste. Dio međunarodne zajednice ih podržava, ne osvrćući se na činjenicu da je kleveta kriminalizovana i u razvijenim demokratijama Zapada.

Da li je ograničavanje slobode izražavanja i postavljanje špijunskog softvera na telefone i računare novinara u EU? Upravo zato, na zahtjev Francuske, zvanični Brisel dao je zeleno svjetlo. Dvostruki aršini demokratskog Zapada i na ovom primjeru!


RTRS