Besplatni senzori briga manje za roditelje i djecu :: Semberija INFO ::

 

Besplatni senzori briga manje za roditelje i djecu


Roditelji mališana koji se bore sa dijabetesom tipa jedan mogu da odahnu, jer će Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS finansirati nabavku senzora za kontinuirano mjerenje šećera djeci dobi do 18 godina, za šta je do sada mjesečno bilo potrebno oko 250 maraka.

Fond čiji je Upravni odbor u četvrtak usvojio izmjene pravilnika o uslovima i postupku za objezbjeđivanje medicinskih sredstava, kojima se na tu listu uvrštavaju senzori za kontinuirano mjerenje šećera, ovaj aparat počeće da finansira nakon što promjene stupe na snagu, a to je osam dana nakon objave u “Službenom glasniku”.

Izmjenom pravilnika, između ostalog je, kako su istakli u Fondu, omogućeno da korisnici senzora i dalje imaju pravo na određen broj trakica za mjerenje šećera u krvi, što inače nije praksa u drugim zemljama koje finansiraju senzore.

- Predviđeno je i finansiranje senzora za očitavanje kontinuiranog mjerenja šećera koji traju sedam dana, kao i onih u trajanju od 14 dana, u zavisnosti koji budu preporučeni pacijentima. Kada je riječ o senzorima koji traju sedam dana Fond će po osiguraniku finansirati 52 komada godišnje, dok je za one u trajanju od 14 dana planirano 26 komada godišnje - rekli su u Fondu.

Dodali su da je procedura ostvarivanja ovog prava definisana na način da senzore predlaže specijalista pedijatar endokrinolog, dok Fond na osnovu tog prijedloga donosi rješenje i izdaje nalog za šestomjesečne potrebe ovog medicinskog sredstva.

Cjenovnikom medicinskih sredstava koji je, takođe, sastavni dio pomenutog pravilnika definisana je, kako objašnjavaju, i cijena senzora koju će plaćati FZORS.

- Formirana cijena jeste rezultat analize stanja na tržištu kao i razgovora sa predstavnicima udruženja pacijenata, a sve sa ciljem da osiguranici ne moraju da doplaćuju za pomenuto medicinsko sredstvo. Tako će senzore u trajanju od sedam dana Fond finansirati po cijeni od 65 KM po komadu, a senzore u trajanju od 14 dana 130 KM po komadu - istakli su u Fondu, dodajući da u Srpskoj ima oko 600 djece dobi do 18 godina oboljelih od dijabetesa tipa jedan.

Predsjednica Udruženje osoba oboljelih od dijabetesa “DIABETno1Jelena Radić Škrbić kazala je za “Glas” da je presrećna zbog odluke Fonda da ove senzore, bez kojih mališani ne mogu da zamisle dan, uvrsti u svoju listu, jer su roditelji svakog mjeseca za ovaj aparat morali da izdvoje i po 260 KM. 

- To je ogromna olakšica za roditelje i djecu, koja će trpjeti manju bol zahvaljujući senzoru bez kojeg nam je život jednostavno postao nezamisliv - kazala je Radić Škrbić i dodala da imaju obećanje da će starosna granica za senzore biti pomjerana do 26 godine.

Trakice koje mijenjaju senzor, prema njenim riječima, su bolne, odnosno oboljeli moraju češće da se bockaju, dok ovaj aparat, između ostalog, pokazuje trend kretanja šećera zahvaljujući čemu se može preduhitriti hipoglikemija ili hiperglikemija koje mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Participacija

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da oboljeli od dijabetesa, uključujući i djecu spadaju u kategoriju osiguranih lica za koje obavezno zdravstveno osiguranje finansira širok spektar prava i to u potpunosti s obzirom da su oboljeli od dijabetesa oslobođeni plaćanja participacije kod liječenja osnovne bolesti, kao i njenih komplikacija.

- Djeca do 18 godina, po novom Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, oslobođena su plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje, dok je ranije bilo do 15 godina - podsjetili su u Fondu.

(Glas Srpske)