Dočekan vladika Sava, novi vikar episkopa banjalučkog :: Semberija INFO ::

 

Dočekan vladika Sava, novi vikar episkopa banjalučkog


U Banjaluku je danas stigao episkop marčanski Sava, novi vikar episkopa banjalučkog Jefrema.

Episkop Sava marčanski jedan je od najmlađih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a do sada je obavljao i dužnost sekretara Njegove svetosti patrijarha Porfirija.

Episkop Sava (Bundalo) rođen je 9. decembara 1984. godine u Banjaluci kao Bojan Bundalo, ali je odrastao u Srpcu gdje je završio osnovnu školu, a potom, po blagoslovu episkopa banjalučkog Jefrema (Milutinovića), upisao i završio Cetinjsku bogosloviju. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 2010. godine. Postdiplomske studije završio je na Institutu Vaseljenske Patrijaršije u Šambeziju, Švajcarska, gdje je magistrirao.

Mentor mu je bio čuveni pravoslavni kanonič prof. dr Vlasije Fidas. Zamonašen je 2019. godine u manastiru Osovica, u blizini Srpca, rukom vladike Jefrema kada i dobija monaško ime Sava.

U čin jerođakona rukopoložen je drugog dana Božića, na praznik Sabora Presvete Bogorodice 8. januara 2020. godine u Sabornoj crkvi u Zagrebu. U prezviterski čin rukopoložen je u petoj nedjelji velikog posta, 18. aprila 2021. godine, rukom patrijarha srpskog Porfirija.
 
(RTRS)