Okrugli sto: „Unapređenje saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima“ :: Semberija INFO ::

 

Okrugli sto: „Unapređenje saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima“


Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Bijeljina
Unapređenje saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima



U organizaciji Privredne komore Republike Srpske i Područne privredne komore Bijeljina u Hotelu „Drina“ u Bijeljini danas je organizovan Okrugli sto pod nazivom „Unapređenje saradnje dva mjesta učenja kroz praktičnu nastavu u poslovnim subjektima“. Ciljevi današnjeg okruglog stola jesu promocija dobrih i pozitivnih primjera praktične nastave, odnosno dualnog obrazovanja.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, podsjetio je da Privredna komora Republike Srpske izmjenama zakona o srednjem obrazovanju dobila određena ovlaštenja u oblasti praktične nastavne odnosno dualnog obrazovanja.



- Naš cilj jeste da na nekim primjerima dobre prakse pokažemo i drugim privrednim društvima da je to jedna značajna karika u osposobljavanju budućih radnika. Ne trebamo podsjećati da je jedan od ključnih izazova privrede RS nedostatak radne snage. Sa jedne strane  moraju se iznalaziti načini i rješenja za zadržavanje postojećih radnika, a sa druge strane i za obezbeđivanje nove potrebne radne snage. Mislimo da su za to ključne mjere podizanje nivoa životnog standarda, a ako imamo u vidu da podaci pokazuju da ovdje imamo negdje oko 40 odsto prosjeka standarda Evropske unije, onda su razlozi prije svega ekonomske prirode. Naše intencije i djelovanja idu u tom pravcu, da daljim snižavanjem opterećenja rada stvaramo pretpostavke za povećanje plata zaposlenih kako bismo ih zadržali u RS, odnosno BiH“, istakao je Savić.

Goran Grujić, direktor JU Tehnički-školski centar Zvornik, rekao je da Tehničko-školski centar Zvornik ima odličnu saradnju sa privrednim subjektima sa regije i istakao da najbolju saradnju imaju sa preduzećem „Alumina“ d.o.o.



- Saradnja između naše škole i preduzeća „Alumina“ d.o.o ponovo je uspostavljena 2017. godine.   Od tada godišnje od 50 do 80 naših učenika koji se obrazuju za zanimanja bravar – zavaričač, električar, elektorinstalater, rukovalac građevinskih mašina i od ove godine mašinski tehničar za cnc tehnologije stiču znanja iz praktiče nastave u „Alumini“. Istakao bih da veliki broj tih učenika ostaje da radi u „Alumini“ nakon završetka škole, a pored nje tu je i mnogo manjih preduzeća u kojima učenici obavljaju praksu i možemo reći da 80 odsto učenika koji se obrazuju za zanatska zanimanjima imaju praktičnu nastavu baš u privredi“, rekao je Grujić i dodao da je Privredna komora RS dala veliki doprinos i organizovala obuku za majstore koji rade sa učenicima u preduzećima gdje obavljaju praksu, a da je „Alumina“ među prvima obučila svoje zaposlene.

Mirjana Šoja, rukovodilac kadrovske službe preduzeća „Alumina“ d.o.o, istakla je da su danas predstavili primjer pozitivne prakse koju imaju sa Tehničkim školskim centrom Zvornik, te da od 2017. godine njihovi učenci obavljaju praksu u preduzeću „Alumina“.



- Mi ih obučavamo za budući rad za zanimanja za koja su se oni opredelili. Pomažemo im da što lakše uz praktičan rad savladaju sve vještine koje su potrebne. Na mladima je budućnost i jako nam je bitno da sva privredna društva u državi osvjestimo o važnosti zadržavanja mladog kadra i zanimanja koja su deficitarna, da ne dozvolimo da idu i inostranstvo nego da ostanu ovdje da rade. Možemo se pohvaliti da svake godine po završetku školske godine, što je već postala praksa, zapošljavamo učenike koji su bili najbolji prilikom obavljanja prakse kod nas“, zaključila je Šoja.
 

Semberija info - S. Ristanović