KORAJSKA JAGODA VEĆ PRISTIŽE NA PIJACE :: Semberija INFO ::

 

KORAJSKA JAGODA VEĆ PRISTIŽE NA PIJACE


Zbog izuzetno hladnog aprila, berba plasteničke jagode na obroncima oko Koraja kasni desetak i više dana.
Muhamed Karasuljić, uzgajivač jagode i aronije, kaže da je po poratku u Koraj njegova porodica obnovila proizvodnju jagode.

 “Trenutno u kući nema dovoljno radne snage za ove poslove. Sin Muharem živi u Americi s porodicom. Supruga Seida mi pomaže oko imanja i naš drugi sin. Na dva dunuma imamo tri vrste jagode. Proizvodim jagodu na otvorenom, tako da i vremenske prilike puno utiču na razvoj biljaka. U posljednje vrijeme pojavile su se i divlje svinje koje pričinjavaju štetu u jagodnjaku. Ovo je područje bogomdano za voće i jagode. Tu je i Čelić u blizini, tako da se tradicija jagodarstva održava. Oko jagode ima puno posla i ulaganja. Svi mi gledamo u taj crveni plod i mislimo, to je to. Sadnice sam plaćao po 25 pfeniga po struku. Treba uložiti puno, da bi se ostvario nekakav prihod. Sada moram ograđivati posjed, kako bih onemogućio divlje svinje da ulaze i pričinjavaju štetu”, kaže Muhamed Karasuljić, ističući da uzgaja i oko petsto grmova aronije.

“ Proizvodimo kvalitetan sok i, uglavnom, prodamo ga u roku od mjesec dana. Sve se proda uz pomoć interneta. Već imamo i stalne mušterije. Rad uvijek pobjeđuje”, kaže na kraju Muhamed Karasuljić, čiji su planovi da uskoro proširuje svoje jagodnjake.

Nekoliko stotina metara dalje je imanje Mustafe Katkovića. Ovaj vrijedni Korajac jagode proizvodi na površini od oko sedam dunuma. Od toga, pet dunuma je pod plastenicima. Njegova snaha Almedina Katković dočekuje nas sa sinovima, sedmogodišnjem  Eldarom i trogodišnjim Darisom.

“Trenutno jagodu uzgajamo u šesnaest plastenika. Moj svekar više od dvadeset godina uzgaja jagodu. Sve što proizvede, proda u Čeliću. Pomažu nam i djeca, nose gajbice u vrijeme berbe, koja traje oko mjesec dana. Ima puno psola oko jagode, od pravljenja i održavanja plastenika, sadnje i rasađivanja, pa do primjene zaštitnih sredstava. Od februara do kraja godine, mi smo  angažovani oko proizvodnje jagode”, kaže Almedina Katković, ističući da se na imanju ove vrijedne korajske porodice proizvodi i drugo voće, trešnja šljiva, a siju i ječam.

Semberija info