Bijelim mantilima zasluženo priznanje Nezavisnih novina :: Semberija INFO ::

 

Bijelim mantilima zasluženo priznanje Nezavisnih novina


U borbi protiv virusa korona u posljednjih godinu dana najveću žrtvu su podnijeli "bijeli mantili", koji su pored straha za sopstveni život, ali i život i zdravlje svojih najmilijih, svaki dan liječili one kojima je pomoć bila najpotrebnija.

O njihovom trudu, radu i požrtvovanosti pisale su i "Nezavisne novine", koje su "bijele mantile" nagradile titulom ličnost godine.

Čitaoci su u tom specijalnom izdanju "Nezavisnih" imali uvid u napore i svakodnevnu borbu medicinskih radnika, koji su i dalje na prvoj liniji borbe protiv nevidljivog naprijatelja. U njihovim ispovijestima možemo vidjeti da su na poslu i spavali, a zbog straha da će zaraziti svoje najbliže sedmicama nisu išli kući.

Kako su nam tada rekli, najviše ih vrijeđa kada, i pored sve njihove požrtvovanosti, pojedini građani i dalje tvrde da je virus laž.

U pacijentima za čije su se živote borili, kako kažu, vidjeli su svoje porodice, te su se lavovski nosili s pandemijom iako su sami svakodnevno izloženi ovom virusu.

Zaštitna odijela, maske, vizire i rukavice, koje kada jednom stave ne smiju skinuti do kraja smjene, koja nekada traje duže od 24 sata, nosili su svaki dan, a apelovali su na građane da oni makar nose maske.

Neki od medicinskih radnika su i preminuli od kovida-19, te su tako žrtve virusa korona, između ostalih, i doktor Marko Pekija, ljekar Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra RS, koji je preminuo u 37. godini nakon više od mjesec dana borbe s posljedicama infekcije virusom korona.

Život je izgubio i prim. dr Dragan Vojvodić, specijalista interne medicine, supspecijalista nefrolog, ljekar Odjeljenja nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti UKC RS, a životnu borbu sa opakim virusom izgubio je i medicinski tehničar Džebrail Šišić iz Sarajeva.

Nezavisne novine