Predsjednica Srpske u Salcburgu: Oporavak privrede primarni cilj :: Semberija INFO ::

 

Predsjednica Srpske u Salcburgu: Oporavak privrede primarni cilj


SALCBURG - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na Evropskom samitu u Salcburgu da se Republika Srpska u epidemiji virusa korona suočava sa dodatnim izazovima te da se prvi izazov odnosi na zaštitu zdravstvenog sistema u uslovima epidemije.

- Drugi izazov se odnosi na obezbjeđivanje uslova da se nastavi život u novonastalim okolnostima, a treći na obrazovni sistem čije funkcionisanje mora da se obezbijedi bez većih opasnosti - navela je ona, prenosi RTRS.

Predsjednica Srpske je naglasila da u svemu tome svaka zemlja mora da ima plan za oporavak, a to je teško jer se ne zna koliko dugo će kriza trajati, ali se zna da će ostaviti posljedice.

Cvijanovićeva je podsjetila da Srpska, odnosno BiH nije članica EU, ali da je solidarnost unutar Evrope veoma važna, ističući oporavak privrede kao primarni cilj.

Predsjednica Republike Srpske učestvuje na panelu pod nazivom "Evropa, korona i demokratija - opasnosti i šanse", ali osim o tome u Salzburgu će se, između ostalog, raspravljati i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji – upravo u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Alen Šeranić.

Na diskusi "Medicinska istraživanja i pandemija" sutra će učestvovati ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Samit je otvoren porukom austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Tokom samita, koji organizuje Institut regija Evrope, o posljedicama pandemije virusa korona govoriće istaknuti predstavnici politike, privrede i nauke iz Austrije i drugih evropskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije je "Evropa, solidarnost i mir", a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i kancelar Kurc.

Glas Srpske