FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS, FILIJALA BIJELjINA: Elektronske kartice umjesto zdravstvenih knjižica :: Semberija INFO ::

 

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS, FILIJALA BIJELjINA: Elektronske kartice umjesto zdravstvenih knjižica


Projektom IZIS predviđeno je da do kraja 2020. godine  u Republici Srpskoj počne upotreba elektronskih kartica, recepata, kartona, uputnica i nalaza. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koji se realizuju u RS, a koji bi trebalo znatno da unaprijedi zdravstveni sistem i učini ga kvalitetnijim. IZIS donosi korist za svakog građanina pojedinačno, kao i svim ustanovama i institucijama u zdravstvenom sistemu’’, ističe Nada Milošević, rukovodilac Filijale FZO RS u Bijeljini.


 
Uručivanjem prve elektronske kartice porodici u Kozarskoj Dubici polovinom avgusta zvanično je u Fondu zdravstvenog osiguranja RS promovisana elektronska kartica i najavljen početak rada Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), a koji je nastao po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.  

- IZIS projekat, na čijem uvođenju se radi već dvije godine, konačno zaživljava u Republici Srpskoj, a zdravstvene ustanove u kojima je prvo počela njegova primjena su Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica’’, navodi Nada Milošević, pojašnjavajući da kad projekat zaživi iz upotrebe će se izbaciti papir, a zamijeniće ga elektronska kartica, uputnica, kartron, recept i nalazi.

Kako kaže, RS primjenom IZIS-a ide ukorak sa svijetom, a građani RS su jedini u okruženju koji će elektronske kartice, na kojima će biti pohranjeni svi podaci o osiguraniku,  dobiti besplatno.
- Nakon zdravstvenih ustanova u Gradiškoj, Kozarskoj Dubici i Srpcu, u ovaj sistem postepeno će se uključivati i ostale zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. Planirano je da do kraja godine sve uđu u sistem, mada to sad zavisi i od epidemiološke situacije zbog koje naše bolnice i domovi zdravlja imaju drugačiju organizaciju. Uglavnom, naš plan je kraj godine’’, precizira Nada Milošević, istakavši da je završena instalacija hardvera u primarni data centar u Banja Luci i u sekundarni data  centar u Bijeljini.

Ona je pojasnila da IZIS podrazumijeva povezivanje svih zdravstvenih ustanova i institucija u jednu cjelinu, te da će tako svi ljekari imati sve podatke o pacijentu, koje dijagnostičke procedure je prošao, kao i terapije koje prima, što će značajno unaprijediti kvalitet liječenja pacijenata.

- Kroz novi sistem zdravstveni radnici će moći više da se posvete pacijentu’’, ukazuje Nada Milošević, napominjući da će postojeće zdravstvene knjižice građani moći da upotrebljavaju sve dok ne preuzmu svoje elektronske kartice, te da će na početku postojati prelazni period i da će postojeći sistem biti u upotrebi sve dok se u potpunosti ne pređe na novi integracioni sistem. 
 
Prednosti IZIS-a

U FZO RS kažu da će zahvaljujući IZIS-u biti ostvarene značajne uštede, te kao jedan od primjera navode uštedu od 12 miliona maraka, koliko su godišnje plaćali apotekama za obradu recepata.  Kako navode, IZIS smanjuje troškove, povećava kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, utiče na preventivno i blagovremeno djelovanje, što dovodi do toga da se popravlja zdravstvena slika građana Republike Srpske. 

- Pacijent je u fokusu cijelog sistema, a pored besplatne kartice građani će imati svoj E-portal u vidu mobilne aplikacije koja im nudi mogućnost onlajn najave ljekaru i pregleda termina, ali i čini dostupnim sve dosadašnje uputnice, nalaze, otpusnice, recepte i ostalu medicinsku dokumentaciju, što će u velikoj mjeri pomoći i njima i osoblju zdravstvenih ustanova. Zatim, osiguranici će dobijati uvid u račune na kojima će biti vidljivo koje su im sve usluge pružene i koliko one koštaju, što je značajno i za osiguranika, ali i za Fond koji će moći kontrolisati da li su osiguraniku pružene sve usluge koje su fakturisane. To je veoma važno kako bi svi postali svjesniji značaja zdravstvenog osiguranja i redovne uplate doprinosa, jer zdravstvene usluge nisu besplatne i sada će pacijenti moći da vide i koliko koštaju usluge koje su im pružene, a koje za njih plaća Fond’’, pojašnjava Nada Milošević prednosti IZIS-a.

Izdvojila je i to da ovaj sistem pruža i veliku olakšicu građanima s hroničnim oboljenjem, time što sam kreira recept na mjesečnom nivou i tako omogućava pacijentu podizanje lijeka na krajnje jednostavan način - tako što će samo posjetiti najbližu apoteku i pokazati karticu osiguranika.
              
Semberske novine - Semberija info - Mirsada Rešidović