KORONA STVARA HAOS U BIRAČKIM SPISKOVIMA :: Semberija INFO ::

 

KORONA STVARA HAOS U BIRAČKIM SPISKOVIMA


BANjALUKA - Predstojeći lokalni izbori, zbog prisustva “kovida 19”, u mnogim segmentima biće drugačiji u odnosu na prethodne, a dodatne muke opštinskim i gradskim komisijama u Srpskoj donose nova pravila prema kojima će morati da oforme specijalne timove koji će morati da dođu do onih lica koja na izborni dan budu pozitivna na virus ili u izolaciji.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je usvojila Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH kojim je, između ostalog, propisan način ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na virus korona, onih kojima je određena izolacija ili su hospitalizovani.

Wi-Fima će, na zahtjev, biće omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima, a da bi ostvarili biračko pravo, dužni su najkasnije 72 časa prije dana izbora da lično, putem i-mejla, faksa ili telefonskih aplikacija za prijem dokumenata ili drugog lica, zatraže glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno predoče nalaz koji potvrđuje prisustvo virusa ili akt nadležnog organa o izolaciji ili hospitalizaciji.

- Birač kojem je utvrđeno oboljenje “kovid 19” nakon isteka roka od 72 časa prije dana izbora, ili na dan izbora, zahtjev treba da dostavi najkasnije na dan izbora - saopšteno je iz CIK-a.

Pravilnikom je predviđeno i da u sastavu posebnih mobilnih timova, po mogućnosti, bude najmanje jedan zdravstveni radnik, a predsjednik ili najmanje jedan član tima mora imati specijalnu zaštitnu opremu.

Predsjednica banjalučke izborne komisije Nada Batinar u petak je čekala da CIK objavi izmjene pravilnika na zvaničnoj internet stranici, ali je i ocijenila da je ovo još jedan set nejasnoća uz sve prethodne.

- Iz ovoga što vidimo, trebaće nam podaci koliko je na području Banjaluke izolovanih osoba zbog “kovida 19”, a i od CIK-a nam treba još pojašnjenja. Tu je i problem zaključivanja biračkog spiska jer to završavamo 20 dana prije izbora, a sada imamo rok od 72 časa. Bilo bi, u ovom slučaju, logično da i drugi bolesnici koji se nisu, zbog raznih stvari, prijavili za glasanje na ovaj način do zaključivanja spiska, glasaju. Vidjećemo kako ćemo - istakla je Batinarova.

Sličan stav dijeli i šef prijedorske izborne komisije Željko Škondrić. Kaže da ne zna ko će pristati da bude dio posebnog tima zbog rizika.

- Daćemo sve od sebe da ispoštujemo obaveze i zaštitimo zdravlje, ali je ovo i svojevrsna diskriminacija drugih hospitalizovanih birača. Sve u svemu, biće teško jer će ovo stvoriti probleme i sa biračkim spiskom kako se ne bi dogodilo da osobu imamo i na redovnom spisku i putem mobilnog tima - rekao je Škondrić za “Glas Srpske”.

Predsjednica gradske izborne komisije u Bijeljini Dijana Savić Božić, s druge strane, ima malo drugačiji stav. Ne vidi diskriminaciju jer je, kako kaže, i drugima dozvoljeno glasanje na zahtjev.

- Moraćemo povećati broj mobilnih timova zbog izmjene, ali problem je to što je ostavljen rok za prijavu do 72 časa, tako da nećemo imati predstavu koji je to broj, da li su to tri osobe ili njih 300 - istakla je Savić Božić. 

Prvi čovjek komisije u Foči Branimir Radović kaže da, generalno, zbog razuđenosti i starosne strukture sve više rade sa mobilnim timovima.

- Nikome ne može biti uskraćeno pravo glasa, a nema druge nego da postupamo prema pravilima CIK-a, ali strepim od vremenskih prilika jer su izbori ove godine 15. novembra - rekao je Radović.

Lokacije

Lokalne izborne komisije u Srpskoj uveliko rade na pripremi birališta, a izvjesno je da će neka od njih na izborima biti izmještena na druge adrese zbog pravila koja su na snazi u pandemiji, ukupnog broja birača, ali i očekivanih vremenskih uslova. U BiH ima više od 5.500 biračkih mjesta, a biračkim odborima su isporučena i pravila ponašanja u prostorijama za izborni dan kojih će morati da se drže u vrijeme pandemije.

(Glas Srpske)