Fond PIO RS: Obezbjeđena redovna naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje :: Semberija INFO ::

 

Fond PIO RS: Obezbjeđena redovna naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje


Zahvaljujući setu ekonomskih mjera Vlade Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Radovanom Viškovićem, koja je imala za cilj pomoć i ublažavanje negativnih posledica izazvanih pandemijom virusa korona, obezbjeđena je redovna naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu sa ranije usvojenim planovima.

Naime, Vlada je samostalnim preduzetnicima i privrednicima, kojima je u periodu vanrednog stanja bio zabranjen rad ili ograničena privredna djelatnost kroz uplatu doprinosa ili uplatom najniže plate i doprinosa značajno, olakšala nezavidnu finansijsku situaciju u kojoj su se našle ove kategorije privrednih subjekata.

Ovakvim mjerama, Vlada je sačuvala značajan broj radnih mjesta i pomogla privrednim subjektima da po ublažavanju preventivnih mjera sa što manje posledica nastave svoju privrednu aktivnost koja im obezbeđuju nesmetano izvršenje obaveza, kako prema poslovnim partne-rima i zaposlenima, tako i prema državi u skladu sa zakonskom regulativom.

Na drugoj strani, ove mjere Vlade stabilizovale su, pa čak i povećale naplatu doprinosa. U proteklih nekoliko mjeseci uplatu doprinosa redovno su izmirili čak i oni koji su u ranijem periodu neredovno izmirivali svoje obaveze.

Zahvaljujući namjenskim i ciljanim subvencijama Vlade, doprinosi po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih osam mjeseci ove godine povećani su za 3%.  U prvih osam mjeseci ove godine naplaćeno je 597,92 miliona KM, što je za 17,3 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječan prihod po osnovu doprinosa na mjesečnom nivou iznosio je 74,74 miliona KM što je za 1,67 miliona KM mjesečno više nego u prošloj godini.

Dobra naplata doprinosa i u uslovima pandemije virusa korona i globalne ekonomske krize kao njene posledice omogućili su potpuno urednu isplatu penzija svim korisnicima prava ovog Fonda.

Fond PIO RS