Šalenberg: EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana :: Semberija INFO ::

 

Šalenberg: EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana


Izvor: Glas Srpske

​RIM - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je danas da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana i da su stabilnost i bezbjednost tog regiona "ključni prioritet".

"EU nije kompletna bez ovih država. Pre ili kasnije, problemi Balkana će biti i naši problemi, bilo u oblasti bezbjednosti, migracija ili organizovanog kriminala. Zato je stabilnost i bezbednost regiona toliko važna", poručio je austrijski šef diplomatije na marginama sastanka "Prijatelja Zapadnog Balkana" u Rimu, prenosi Kronen cajtung.

On je dodao da je cilj ubrzana i postepena integracija država Zapadnog Balkana u EU, koja mora da bude posmatrana kao geostrateški interes, a ne kao birokratski projekat. Inicijativu koju je pokrenuo Šalenberg proteklog leta pozdravila je i Evropska komisija.

"Ili ćemo izvesti svoj način života, naš ekonomski model, našu vladavinu zakona, ili rizikujemo da unesemo nestabilnost jer su druge, autokratske snage postale dominantna snaga", rekao je Šalenberg.

Na sastanku, kojim je predsedavao ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, učestvovali su i ministri spoljnih poslova Grčke, Hrvatske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Prisutni su bili i zamijenici ministara inostranih poslova Slovenije i Češke.