Srbija predala zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN :: Semberija INFO ::

 

Srbija predala zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN


Фото - АА

Izvor: Tanjug / Glas Srpske

NjUJORK - Ambasador Srbije pri Misiji UN Nemanja Stevanović predao je danas u 16 časova po srpskom vremenu, odnosno u 10 časova po istočno američkom vremenu zahtjev Republike Srbije za sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Zahtjev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savjetniku u misiji ove države, koja je predsjedavajući SB UN.

U zahtjevu, u koji je Tanjug imao uvid, pored ostalog se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije i u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN (1999) 1244, i koja je takve prirode da zahtjeva održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti.

U zahtjevu se navodi da je taj zahtjev u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbjednosti UN Provisional Rules of Procedure of the Security Council (S/96/Rev.7).

U dokumentu se kaže i da je na toj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora - što je trenutno u toku", navodi se u dokumentu.