Bisljimi: Zalažemo se za prelazni period, neće biti kažnjavanja zbog upotrebe dinara :: Semberija INFO ::

 

Bisljimi: Zalažemo se za prelazni period, neće biti kažnjavanja zbog upotrebe dinara


Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)
Izvor: RTS / RTRS

Prvi zamjenik premijera u Prištini Besnik Bisljimi izjavio je da se vlada zalaže za međutranzitni period kako bi se građani prilagodili novoj uredbi Centralne banke o evru, kao jedinoj valuti u upotrebi na Kosovu i Metohiji, a koja stupa na snagu sutra.

- Kao vlada molimo centralnu banku da stupi u kontakt sa Narodnom bankom Srbije, kako bi pronašli najbolji modalitet za transferisanje dinara u evre - rekao je Besnik Bisljimi na vanrednoj konferenciji za novinare.

Potvrdio je da uredba CBK stupa na snagu sutra. Međutim, ističe da ona "ne zabranjuje niti se bavi srpskim dinarom", jer je, kako kaže, "dinar još od ranije zabranjena valuta".

Takođe navodi da neće biti kažnjavanja zbog upotrebe dinara, već da se umjesto toga ide na informisanje građana o mogućnostima koje ima se pružaju, kao i na to razgovore CBK i NBS.

Za zahtjeve međunarodne zajednice kaže da nijedan od njih ne stavlja pod sumnju uredbu centralne banke, kao i da ne osporavaju da evro bude jedina valuta na KiM.

- Jedina briga partnera je da građani koji primaju dinare imaju više vremena za prilagođavanje. Uredba ne zabranjuje transfer iz Srbije - rekao je Bisljimi.

Dodao je da je menadžment CBK pružio mogućnosti za rješavanje problema.