Visoko uzdarje Tomi Fili i njegovoj porodici od Dječije ambasade "Međaši" - Zlatna povelja "Dječija stolica" :: Semberija INFO ::

 

Visoko uzdarje Tomi Fili i njegovoj porodici od Dječije ambasade "Međaši" - Zlatna povelja "Dječija stolica"



Kolegijum Dječije ambasade "Međaši", humanitarne organizacije koja se bavi pravima djece, čiji su aktivisti, pored ostalog, na početku rata u BiH, izbavili oko 50 hiljada majki i djece i Beograda, a posle černjobiljske katastrofe ugostili oko 3000 dece iz tadašnjeg SSSR, odlučio je da najviše uzdarje Zlatnu povelju "Dječija stolica" dodijeli beogradskom advokatu Tomi Fili i njegovoj porodici.

Dušan Tomić,  generalni sekretar DA "Međaši" kaže da ništa nije svetije ni časnije, "nego braniti pravdu, pravo, čovekoljube i rodoljube, kao što je to činio decenijama Filo Filota, Tomin otac, i Tomo, sa njim, a posle bez sa istim žarom i posvećenošću". Da nije bilo Tomine divne majke Eli i supruge Vesne, koje su činile sjajan porodični ambijent, dajući mu nesebično sve što treba, smatra Tomić, "ova djela ne bi bila tako velika".

- I ocu i majci, i supruzi Vesni, Toma odaje javno priznanje i zahvalnost, što im mi svima zajedno činimo ovim priznanjem - kaže Tomić.

- File su se borili, kad je to bila jeres, da se ukine smrtna kazna. Uvijek su bili i ostali svijetla strana pravde i istine, a istina, kao Isusov put, predodredila je tomu i Vesni i za visoke dužnosti i odlikovanja Srpske pravoslavne crkve.

Ovo specijalno priznanje biće dodijeljeno u ponedjeljak Tomi Fili u njegovoj kancelariji u Beogradu.


​Za Semberija info - Mladen Vasilić