Vučić: Članstvo zemalja Balkana u EU do 2030. - lepe želje :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Članstvo zemalja Balkana u EU do 2030. - lepe želje


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da su lijepe želje očekivanja iznesena na Samitu procesa "Brdo-Brioni" u Skoplju da zemlje na Balkanu postanu članice EU do 2030. godine.

"Članstvo zemalja sa zapadnog Balkana u EU do 2030. su lepe želje. Super, ako je tako", rekao je Vučić.

On kaže da je Samit procesa "Brdo-Brioni" bio konstruktivan, korektan i dobar i da je izneseno puno optimističkih očekivanja u vezi sa integracijama regiona u EU koje on ne dijeli, ali da nije želio da ruši optimizam i umanjuje ambicije.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da će Ukrajina,a možda i Moldavija dobiti datum do kraja ove godine. "A mi siročići sa Balkana, kako nam bude", ističe predsjednik Srbije.

On je rekao da je svojim sagovornicima rekao da je bitno da zemlje regiona međusobno sarađuju i sebe predstave kao jedinstven blok prema EU koliko god je to moguće.

Vučić je rekao da u Skoplju nije bilo ni puno svađanja u vezi sa Kosmetom i da je to ostavljeno za četvrtak, za Brisel, kada se nastavlja dijalog sa Prištinom.

On očekuje da će taj sastanak biti težak, kao i svaki do sada.

"To je zato što ne razgovaramo sa Kurtijem, nego sa Briselom koji je uvek na strani Prištine", pojašljava Vučić.

U Briselu će, kaže on, da postavi mnoga pitanja, uključujući i ona u vezi novog talasa nasilja nad Srbima na Kosmetu.

Reagujući na izjavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da je Srbiju bez biča nemoguće odvojiti od Rusije Vučić je rekao kako je interesantno kako neki smatraju da imaju pravo da traže bič,a pri tom narušavaju sve konvencije i ruše teritorijalni integritet jedne zemlje.

Prema njegorim riječima, sramota je da neko, ko za sebe smatra da je lider nečega, koristi takav vokabular, a da će Srbija, kao suverena zemlja, uvijek o svemu, pa i o sankcijama i kome će da ih uvede odlučivati sama.

On je u vezi toga poručio predstavnicima diplomatije Hrvatske i Bugarske, koji su se na Samitu zalagali za sankcionisanje Beograda zbog odnosa prema Rusiji, da se bave svojim problemima. 


Glas Srpske