Vučić: Idemo u Brisel na razgovore, problemi se nagomilavaju :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Idemo u Brisel na razgovore, problemi se nagomilavaju


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, povodom predstojećih pregovora u Briselu na visokom nivou, da se problemi nagomilavaju.

- Mi u srijedu ili u četvrtak idemo u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom, to je za nas obaveza zato što smo uvijek smatrali da je dijalog jedini način kako se problemi rješavaju, a problemi se nagomilavaju - kaže Vučić.

On je podsjetio da su samo dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da očekuje i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a i kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbjedonosno okruženje na sjeveru KiM, albanski policajci su upali u fabriku "Ivo Lola Ribar" u Zubinom Potoku.

- I to je bila još jedna njihova želja da dokažu kako u njihovoj sili nema granica i kako mogu da čine sve što hoće - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo i da je Priština nastavila sa hapšenjem Srba i to za neka stara krivična djela od još prije tri četiri godine i istakao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zabilježen 41 napad na Srbe.

- Na sjeveru samo u posljednjih godinu dana imamo 41 tzv. eskalatorni potez, što znači da su 41 put u svojim potezima gotovo direktno pokušali da izazovu sukobe na sjeveru pokrajine. Imamo 15 napada na srpsku djecu i direktnih pokušaja da se spriječi fuinkcionisanje zdravstevnog sistema Srbije, zaustavljanje i oduzimanje robe iz kola hitne pomoći do direktnih napada na radnike zdravstvenih službi, 56 napada na vjerske objekte - rekao je Vučić.

U vlasti postoji raspoloženje za izbore, razgovori krajem mjeseca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u vladajućoj koaliciji postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtjevima opozicije za održavanjem izbora i da će razgovori o tome početi nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 14. septembra i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 19. do 26. septembra.

Najavio je da će nakon toga biti održani sastanci prvo sa predstavnicima stranaka na vlasti, koje će zamoliti da se razmotre, kako je rekao, svi zahtjevi i prijetnje bivšeg režima.

- Poslije tih razgovora, pošto je tu važna i uloga predsjednika Republike, jer je Ustavom slučajno propisano da predsjednik Republike na obrazložen prijedlog vlade raspisuje izbore, u skladu s Ustavom ću donijeti odluku - poručio je Vučić.

Ocijenio je da je to važno za demokratiju u Srbiji.

- Važno je da pokažemo da smo spremni da poštujemo volju bivšeg režima, mislim da je to jedna izvanredna poruka i našem stanovništvu da kod nas prava manjina i njihovi zahtjevi moraju da se poštuju i da je to izuzetna stvar za budućnost Srbije - rekao je Vučić.

Od srijede niže cijene u svim trgovinskim lancima za 20 osnovnih proizvoda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vućić najavio je danas da je postignut dogovor sa proizvođačima i trgovcima da se od srijede snize cijene u prodavnicama, u svim maloprodajnim lancima, za 20 osnovnih proizvoda.

- (Ministra trgovine Tomislava) Momirovića sam molio da zajedničkim naporima sa proizvođačima i trgovcima pokušamo da uradimo određene stvari i zahvalan sam svima i priozvođačima i trgovcima i ministarstvu - rekao je Vučić.

On je, pokazujući korpu sa tim proizvodima, objasnio da su to proivzvodi koji će biti označeni logom - "Bolja cijena".

Istakao je da je riječ o velikom pojeftinjenju cijena osnovnih proizvoda.


Tanjug / Glas Srpske