Ovo je zvanično najkrcatiji turistički grad u Evropi :: Semberija INFO ::

 

Ovo je zvanično najkrcatiji turistički grad u Evropi


Broj turista u Evropi se polako, ali sigurno vratio na nivoe prije pandemije, ali sezona nije išla tako glatko, zbog šumskih požara i toplotnih talasa.

U drugom tromjesečju 2023. broj turista u Evropi bio je na 95% broja iz 2019. godine. Generalno, industrija turizma je uznapredovala ove godine, jer su ljudi pauzirali prethodnih ljeta, a i željeli su da odmor provedu na moru.

Doduše, u Italiji su - u 20 od 27 gradova - prikazivana "crvena upozorenja" u julu, sa rekordnih 47 stepeni na Siciliji.

Takođe, Francuska, Španija, Italija i Hrvatska su ovog ljeta morale da evakuišu turiste zbog šumskih požara. Ipak, italijanske i grčke turističke zajednice nastavile su da pozivaju turiste da dolaze, uprkos vrućini i nepogodama.

Posjetioci su rado "prihvatali te pozive", tako da su se mnogi turistički gradovi našli na udaru naleta stranaca, a prije svega Dubrovnik.

Istraživanje agencije za iznajmljivanje kuća za odmor, Holidu, navodi Dubrovnik kao najkrcatiji grad u Evropi, sa 36 turista na svakog stanovnika, piše Index.

Nova pravila, nove destinacije

Nekim gradovima, pa i samim državama, ipak je dosta turista. Amsterdam je, stoga, zabranio pristajanje kruzera u njegovu glavnu luku, a Rim ograničava pristup fontani Trevi i Španskim stepenicama.

Poznata španska mreža hodočasničkih puteva i ruta, Santiago de Compostela, planira da uvede turističku taksu, tako da će, kažu, biti manje spontanosti i mnogo više planiranja.

Posjete nekim mjestima poput kuće Ane Frank u Amsterdamu ili Posljednjoj večeri Leonarda Da Vinčija u Milanu, moraju da se rezervišu nedjeljama ranije.

Francuska je u junu objavila planove o novoj strategiji, za regulaciju letnjih gužvi koje prijete "okolini, kvalitetu života lokalnog stanovništva i iskustvima posjetilaca".


Telegraf / Glas Srpske