Patrijarh Porfirije: U ovozemaljskom životu ništa ne biva bez volje Božije :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: U ovozemaljskom životu ništa ne biva bez volje Božije


Фото - СПЦ
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da u ovozemaljskom životu ništa ne biva bez volje Božije, a da se za pomoć vjernici najviše obraćaju Presvetoj Bogorodici, čiji praznik se danas proslavlja, i to onda kada ne znaju kome drugom.

Nakon što je na Veliku Gospojinu služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Umčarima kod Grocke, srpski patrijarh je u besjedi istakao da Bogorodica pomaže onda kada se čovjek najmanje nada, samo je važno da ima vjeru, iskrenu molitvu i povjerenje u Majku Božiju.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da ljudi često misle da svojim sposobnostima, pameću, ponekad bogatstvom, mjestom koje zauzimaju u društvu, mogu riješiti probleme, ali da u ovozemaljskom životu biva samo po promislu Božijem, ništa bez njegove volje, prenosi Televizija Hram.

- Čim Bog nešto hoće, čim hoće da nešto bude sadržaj našeg života, to znači da to što nam se dešava jeste i najbolja moguća okolnost. Ne može se sve umom objasniti, nego postoji i nešto što izmiče matematici, postoji nešto što je neuhvatljivo, duhovni zakon koji se razume isključivo i samo srcem, odnosno verom u Hrista i poverenjem u svetitelje, pre svega, u Bogorodicu - rekao je srpski patrijarh.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, koji je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Praznik je uspomena na ovozemaljsku smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, na dan kada se ona vaznijela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića sa početka 13. vijeka, oslikana je jedna od najljepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno tijelo na odru.


​RTRS