Kina: SAD pretvorio Tajvan u 'skladište municije” :: Semberija INFO ::

 

Kina: SAD pretvorio Tajvan u 'skladište municije”


Kina je u nedjelju optužila Sjedinjene Države da su Tajvan pretvorile u “skladište municije”, nakon što je Bijela kuća najavila novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrijednosti 345 miliona dolara.

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom izdala je saoštenje u kojem se izražava protivljenje američkoj vojnoj pomoći Tajvanu, otcjepljenom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom, prenosi AP.

- Bez obzira na količine novca tajvanskih poreskih obveznika koje troše separatističke snage u Taipeiu, bez obzira i na to koliko američkog oružja dobijaju, to neće poljuljati našu odlučnost da riješimo tajvanski problem. Neće ni pokolebati našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše domovine - rekao je Chen Binhua, portparol kineske Tajvanske kancelarije.

On je ocijenio da su aktivnosti vlasti na Tajvanu bure baruta, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu.

Posljednjih godina kineska narodnooslobodilačka armija povećala je svoje vojne manevre prema Tajvanu, šaljući borbene avione i ratne brodove da kruže oko ostrva.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u nedjelju da prati kretanje šest brodova kineske ratne mornarice u blizini ostrva, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrijednosti 345 miliona dolara, ali Bidenova administracija odbila je da javno pruži detalje o sadržaju ovog paketa vojne pomoći, prenio je ranije Reuters.


BHRT