Vučić: Idem u Srpsku da obilježimo Dan sjećanja na stradale u “Oluji” :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Idem u Srpsku da obilježimo Dan sjećanja na stradale u “Oluji”


BEOGRAD - U Republiku Srpsku idem da obilježimo strašan zločin etničkog čišćenja srpskog naroda u hrvatskoj akciji “Oluja”, rekao je Aleksandar Vučić za TV Prva.

- Republika Srpska nije genocidna tvorevina već je nastala voljom i željom srpskog naroda da oformi svoj entitet u kojem bi mogli slobodno da se osjećaju - izjavio je Vučić.

Dodao je da Srbija podržava Dejtonski sporazum i sve što je u skladu sa tim sporazumom i dogovorom tri kontitutivna naroda. Vučić kaže da se ne stidi zbog dolaska u Banjaluku i Prijedor na zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja”.

Spremni smo da govorimo o zločinima nad drugim stanovništvom ali se plašim da niko nije spreman da sasluša bilo šta o zločinima nad Srbima, poručuje Vučić. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da će zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrim Vučićem posjetiti Petrovačku cestu 4. avgusta, gdje je kolona srpskih izbjeglica bombardovana i u Drugom svjetskom ratu, kao i u akciji “Oluja”, gdje će položiti vijence.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji. 

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila. 

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.


Glas Srpske