Vukov spomenik demontiran nakon 85 godina, ide u Smederevo zbog restauracije :: Semberija INFO ::

 

Vukov spomenik demontiran nakon 85 godina, ide u Smederevo zbog restauracije


Bronzana skulptura Vuka Karadžića na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice u Beogradu je demontirana zbog restauracije. Očekuje se da će restauracija poznatog spomenika biti završena do kraja godine.
Vukov spomenik u Beogradu je demontiran zbog restauracije koja bi, prema ugovoru, trebalo da traje 120 dana, ali iz Zavoda za zaštitu spomenika očekuju da će se to završiti do kraja godine.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivera Vučković rekla je  da je projekat izrađen 2019. godine, a da su gradske vlasti sada izdvojile sredstva za kompletnu sanaciju i rekonstrukciju Vukovog spomenika, prenosi RTS.

"Čini mi se da je ovo sada istorijski momenat, jer Vuk posle 85 godina napušta ovo mesto. Ide, kao što smo se svi već naučili u atelje Zorana Kuzmanovića u Smederevo na mesec i po dana i nadamo se da će do Nove godine ponovo biti na ovom mestu", navela je Vučkovićeva.

Dodala je da se nada da će kompletna sanacija biti u tom periodu, a da će u međuvremenu biti urađen i kameni postament.

"Kada je rađen plato 1995. godine urađena je jedna manja intervencija na samom postamentu, međutim, tom prilikom nije izabran odgovarajući kamen. Mi ćemo sada ispraviti to, a skulpturu nosimo na detaljnu sanaciju, pošto, otkad je postavljena, nije nikada rađeno konkretno na njoj", rekla je Olivera Vučković.


Glas Srpske