NAVALA NA BIJELI LUK, KILOGRAM KOŠTA 12 MARAKA


Zbog straha od zaraze korona virusom, građani Sarajeva čine sve da ojačaju svoj imunitet pa tako lijek pokušavaju pronaći na gradskim pijacama među brojnim voćem i povrćem.

Kako prenosi portal Klix, u želji da ponude što više, pijačni prodavači svoje štandove su obogatili velikim količinama bijelog luka koji se smatra prirodnim antibiotikom.
Fotoreporter Klixa saznao je od prodavača da je kao nikada do sada porasla potražnja za bijelim lukom, a kilogram košta 12 KM.

Takođe saznaju da luka ima dovoljno i da građani ne brine da će nestati.

Zanimljivo, prodavači su ispričali kako se bijeli luk naročito kupuje zbog navodnog čudotvornog recepta s bijelim lukom uz pomoć kojeg nam korona virus ne može ništa. Kako tačno glasi taj recept nisu znali reći, ali tvrde da je posljednjih dana velika pomama za bijelim lukom.

S obzirom na činjenicu da je bijeli luk prirodni antibiotik, te da gubi u borbi s koronavirusom, jer je, kako sam naziv kaže, u pitanju virus, a ne bakterija, iz Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva jasno pojašnjavaju:

"Antibiotici ne djeluju na viruse, samo na bakterije. Novi koronavirus je virus pa se shodno tome antibiotici ne bi trebali koristiti za prevenciju ili liječenje. Međutim, ukoliko ste hospitalizovani zbog 2019-nCoV, moguće je da dobijete antibiotike zbog mogućnosti bakterijske koinfekcije", poručili su iz Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva.

(BN/Kliks)