VISOKI PREDSTAVNIK SE SASTAO SA AUSTRIJSKIM PREDSJEDNIKOM ALEKSANDEROM VAN DER BELENOM :: Semberija INFO ::

 

VISOKI PREDSTAVNIK SE SASTAO SA AUSTRIJSKIM PREDSJEDNIKOM ALEKSANDEROM VAN DER BELENOM


Incko informisao austrijskog predsjednika o stanju u BiH
 
Visoki predstavnik Valentin Inzko u Beču se sastao sa predsjednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom.  Visoki predstavnik je informisao austrijskog predsjednika o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i izazovima u vezi sa provođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
 
“Organi vlasti u BiH trebaju uložiti potrebne napore da se ubrza tempo prijeko potrebnih reformi. Izabrani zvaničnici i vlade se trebaju usredsrediti na politiku okrenutu prema budućnosti i na pitanja koja su važna za budućnost zemlje, kao što su evropske integracije, ekonomski rast, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije”, izjavio je visoki predstavnik.
 
Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost predsjedniku Van der Belenu za stalnu podršku koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini, kao i za podršku naporima međunarodne zajednice da se osigura provođenje kako civilnih, tako i vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Trenutno Austrija ima osmog zapovjednika misije EUFOR-a, generalmajora Aleksandera Placera i vodeća je država po broju vojnika angažovanih u mirovnoj misiji u BiH.