Gradovi koji su toliko skupi da se smatraju nepristupačnim za život :: Semberija INFO ::

 

Gradovi koji su toliko skupi da se smatraju nepristupačnim za život


Tržište nekretnina u posljednje dvije decenije, širom svijeta, postalo je toliko skupo da danas mnogi smatraju da je u pojedinim gradovima nemoguće priuštiti život. Upravo najnovija lista najskupljih gradova mnoge će iznenaditi.

Ovogodišnji izvještaj je uporedio prosječne prihode sa prosječnim cijenama nekretnina. Utvrđeno je da su potražnja za kućama sa vanjskim prostorom izazvana pandemijom, politika korištenja zemljišta usmjerena na ograničavanje širenja urbanih sredina i investitori koji su se gomilali na tržištima doveli do porasta cijena.

Američki gradovi na zapadnoj obali i Havajima zauzeli su pet od deset najnepristupačnijih gradova, prema godišnjem izvještaju o dostupnosti stambenog prostora Demografic Internešnl, koji prati cijene kuća već 20 godina.

Možda ne iznenađuje da su najskuplji američki gradovi za kupovinu kuće u Kaliforniji, gdje su San hose, Los Angeles, San Francisco i San Diego ušli na listu od top 10 najskupljih gradova.

Havajska prijestolnica Honolulu takođe se pominje na šestom mjestu od 94 glavna tržišta ispitana u osam zemalja.

Australija je jedina zemlja osim SAD koja dominira na listi najnepristupačnijih gradova, koju predvode Sydney i južni gradovi Melburn i Adelejd u Južnoj Australiji.

Ipak, na vrhu globalne ljestvice i dalje se nalazi Hong Kong - „kompaktno azijsko središte poznato po svojim malim stanovima i visokim cijenama kirije“, kako to piše CNN.

I Vankuver i Toronto našli su se na listi gradova koje je skoro nemoguće priuštiti.

Nadalje, tu su i Picburg, Ročester i St Luis u SAD-u; Edmonton i Kalgari u Canadi; Bleckpul, Lancašir i Glasgov u Velikoj Britaniji te Pert i Brisbejn u Australiji.

Izvještaj su sastavili istraživači iz Centra za demografiju i politiku na Univerzitetu Chapman u Kaliforniji i Frontier Centra za javnu politiku, nezavisnog istraživačkog centra za javne politike u Kanadi.

Top 10 „nemogućih“ gradova

Hong Kong
Sidnej
Vankuver
San Hose
Los Aneles
Honolulu
Melburn
San Francisko/Adelejd
San Diego
Toronto

(Tanjug)