Vang: Kina očekuje „zeleno svetlo” za EU, SAD tek treba da ispune obećanja :: Semberija INFO ::

 

Vang: Kina očekuje „zeleno svetlo” za EU, SAD tek treba da ispune obećanja


Ванг Ји (фото А. Васиљевић)
Izvor: Politika

​PEKING – Prošle godine je obeležena 20. godišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU, a razmena i dijalozi između dve strane na svim nivoima ponovo su pokrenuti u potpunosti, rekao je danas šef kineske diplomatije Vang Ji.

Vang je na konferenciji za novinare na marginama zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 14. saziva, nacionalnog zakonodavnog tela Kine, istakao da postoji mnogo uspešnih primera u pogledu saradnje Pekinga i EU u izgradnji „Pojasa i puta”, kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, luka Pirej u Grčkoj, Pelješki most u Hrvatskoj, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

On je dodao da između Kine i Evrope ne postoji suštinski sukob interesa, niti bilo kakva geostrateška kontradikcija i da zajednički interesi obe strane daleko nadmašuju njihove razlike i izrazio nadu da će odnosi Kine i EU imati „zeleno svetlo i nesmetan tok”, prenosi Tanjug.

Vang je govorio i o odnosima Pekinga i Vašingtona i rekao da SAD nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i tek treba da ispune svoja obećanja, uprkos određenom napretku od sastanka predsednika Džozefa Bajdena i Si Đinpinga prošlog novembra, prenosi Rojters.

On je poručio da se odnosi između dve zemlje mogu razvijati samo ako obe strane poštuju i priznaju svoje razlike.

„Moramo da istaknemo da Sjedinjene Države nastavljaju da imaju pogrešnu percepciju Kine i da nisu ispunile obećanja koja su dala”, rekao je Vang.