Vučić nakon sjednice Predsjedništva SNS-a: Ana Brnabić kandidatkinja za predsjednicu Skupštine Srbije :: Semberija INFO ::

 

Vučić nakon sjednice Predsjedništva SNS-a: Ana Brnabić kandidatkinja za predsjednicu Skupštine Srbije


Фото: АА

Izvor: Anadolija (B.E.G) / BHRT

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da je dogovoreno da kandidatkinja za predsjednicu Skupštine Srbije bude Ana Brnabić, a kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić.

Istakao je da će mandatar za sastav nove vlade biti izabran za sedam do deset dana, dodajući da je važno da se Vlada formira što prije.

"Izabrali smo kandidata za Skupštinu Srbije i gradonačelnika Beograda, a sa mandatarom ćemo sačekati deset dana“, rekao je Vučić.

Pojasnio je da je na sjednici dogovoreno da je kandidat za predsjednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić, a kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić.

"Meni za manje od tri godine ističe mandat, moramo da se naviknemo da smo smenjivi, moramo da promenimo energiju, biće 40-50 posto novih članova vlade. Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik, nikad se ne zna“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ona zaslužila da obavlja ovu funkciju i smatra da će je obavljati u najboljem interesu.

"Mandatar mora da bude prvi u timu, imamo još neke dileme i stvari koje nisu personalne nego sistemske, da rešimo u danima pred nama, da sa novom snagom i energijom krenemo napred. Opoziciji neće biti lako da se izbori sa njom“, istakao je Vučić.

Naglasio je da je današnja sjednica bila važna ne samo zbog odluka koje su donijeli već i zbog toga što su temeljito analizirali situaciju u kojoj se zemlja nalazi, razumijevajući težinu geopolitičke pozicije države.

Istakao je takođe da je situacija na Kosovu teška i da se vlast bori za položaj Srba, odnosno da nema nikakvog napretka u razgovorima specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka sa političarima iz Prištine kada je riječ o korištenju dinara na Kosovu.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 17. decembra 2023. godine, a deset izbornih lista prešlo je izborni prag i imaće predstavnike u Narodnoj skupštini Srbije.

Prema srbijanskom Ustavu, predsjednik države predlaže Skupštini kandidata za predsjednika Vlade nakon konsultacija sa predstavnicima izabranih izbornih lista i predlaže kandidata koji može da obezbijedi izbor Vlade.