Bosna i Hercegovina i Mađarska potpisale Akcioni plan o dijeljenju znanja o procesu pristupanja EU :: Semberija INFO ::

 

Bosna i Hercegovina i Mađarska potpisale Akcioni plan o dijeljenju znanja o procesu pristupanja EU


Фото: МВП БиХ

Izvor: BHRT (S.M.)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Budimpešti Akcioni plan o dijeljenju znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Potpisivanje Akcionog plana, ali i posjeta ministra Konakovića Mađarskoj, još jedna je potvrda dobrih odnosa ove dvije države, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Konaković i Sijarto su tokom sastanka ocijenili kako je bilateralna saradnja između BiH i Mađarske opsežna i bez otvorenih pitanja. Izraženo je uvjerenje da će dobra saradnja u brojnim oblastima biti intenzivirana i unaprijeđena i u narednom razdoblju.

Konaković je izvijestio Sijarta o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na donošenje pet zakona važnih na putu naše zemlje ka EU. Naveo je da se intenzivno radi i na finalizaciji Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa. 

Mađarska u potpunosti podržava evropski put BiH

Konaković je ocijenio da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo od izuzetnog značaja da na predstojećem sastanku Evropskog vijeća dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora, te dodao kako bi pregovori o pristupanju dodatno učvrstili vanjsku politiku naše zemlje i osigurali jasan institucionalni okvir za reformu bh. društva. Izrazio je zahvalnost Mađarskoj na podršci i pomoći koju pruža BiH na njenom evropskom putu. 

Ministar Sijarto je kazao da Mađarska u potpunosti podržava evropski put BiH. Naglasio je da Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima BiH ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja. 

Osvrnuo se na predsjedanje Vijećem EU, koje Mađarska preuzima od 1. jula ove godine, čiji će jedan od glavnih ciljeva biti ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Sijarto je ocijenio da taj proces donosi mir i stabilnost regije. 

Ponovio je da je Mađarska rasporedila dvojicu diplomata da pomognu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u oblasti EU i NATO integracija, te osigurala obuku za 50 službenika iz javne uprave BiH na Diplomatskoj akademiji Mađarske, koji će imati priliku učiti na mađarskim iskustvima o koracima unutar procesa pristupanja EU i izazovima koji se na tom putu nalaze.

BiH u ključnoj fazi evropskog puta, EU bi trebala prepoznati napredak

Konaković se tokom radne posjete Mađarskoj sastao i sa ministrom za pitanja Evropske unije Mađarske Janosom Bokom sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama, napretku BiH na putu u EU i regionalnoj saradnji.

Konaković je informisao sagovornika o reformskom procesu naše zemlje te da se BiH nalazi u ključnoj fazi evropskog puta. Izrazio je nadu da će institucije EU prepoznati napredak te donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Boka je naglasio da je BiH sada uradila više, nego godinama unazad, te da bi EU trebala prepoznati napredak. S obzirom na to da Mađarska od 1. jula ove godine preuzima predsjedavanje Vijećem EU, ministar Boka je najavio posjetu zemljama Zapadnog Balkana kako bi se upoznao sa aktuelnom situacijom i zbivanjima u regiji.

Podsjetimo, ministar Konaković boravi u radnoj posjeti Mađarskoj, na poziv ministra Sijarta, gdje će učestvovati na godišnjem sastanku šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske na kojem će govoriti o evropskom putu i napretku koji je BiH ostvarila uoči izvještaja Evropske komisije i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o vrlo važnom skupu, koji se održava u formi panel diskusije, koji je Mađarska ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU.

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja.

Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedavanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedavanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana, saopšteno je iz MVP-a BiH.