Legionari stižu u Ukrajinu :: Semberija INFO ::

 

Legionari stižu u Ukrajinu


Izvor: Politika

Svi znaju da su zapadne specijalne snage prisutne u Ukrajini, samo to nisu zvanično objavili, tvrde mnogi vojni zvaničnici, ali anonimno. “Fajnenšel tajms” je, pozivajući se na reči neimenovanog evropskog zvaničnika, pisao o prisustvu zapadnih specijalnih snaga u Ukrajini. Svi znaju i to da se desetak hiljada stranih plaćenika bori u ovom ratu, a reč je samo o povećanju broja kroz podršku zapadnih zemalja.

Izjava Emanuela Makrona o slanju trupa u Kijev imala za cilj „stvaranje odvraćanja i neizvesnosti” u odnosima sa Rusijom ali i pripremanje terena, da pod plaštom Legije stranaca u Ukrajinu stignu iskusni borci i vojni stručnjaci.

To više nije tabu, ni prećutkivana stvar. Turski analitičar Engin Ozer je otvoreno nagovestio da bi Pariz mogao da aktivira francusku Legiju stranaca da podrži Ukrajinu. Pozvao se na svoje pouzdane izvore.

„Francuska Legija stranaca bi mogla da bude aktivirana za ovu misiju i ova mogućnost se ne može isključiti“, rekao je ekspert.

Ranije je član francuske Legije stranaca – Francuz po imenu Frank – rekao za britanski list „Tajms” da se bivši i sadašnji pripadnici Francuske Legije već bore u Ukrajini a da će stići novi.

Linija fronta

Krajem januara obavešteni izvor je izvestio da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu stiglo više od 300 francuskih plaćenika da učestvuju u neprijateljstvima. Neki od njih su služili u 2. padobranskom puku Legije stranaca 11. vazdušno-desantne brigade francuskih kopnenih snaga.

Avdejevka nije samo taktički rezultat, već i veliki psihološki uspeh za Ruse a veliki psihološki problem za ostale. Otud i Makronov “ispad”.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine ozbiljno shvataju njen gubitak. Pored toga, prilično veliki prostor iza Avdejevke nije ni na koji način utvrđen. Ukrajinska vojska za ovo krivi i svoje rukovodstvo.

Ranije se linija fronta se stalno menjala - nisu imali vremena da ponovo iscrtaju granice nove linije kontakta. Sada je ova linija praktično nepomična. A strateški detalji se, za razliku od taktičkih, posmatraju izdaleka. Ono što je nesumnjivo važno za pojedinačnog borca na prvoj liniji fronta često se ispostavlja da je nevidljivo iz kancelarije stratega u Moskvi, Vašingtonu ili Kijevu.

Ali ne smemo zaboraviti da odluke koje određuju delovanje vojski i država donose stratezi.

Agencija Frans pres piše da zapadne trupe, ako budu poslate u Ukrajinu, neće imati ovlašćenja da se bore protiv ruskih snaga.

„Sve zapadne trupe poslate u Ukrajinu u budućnosti neće dobiti ovlašćenja da se bore protiv ruskih snaga, one će raditi na prioritetima koje je Makron identifikovao na konferenciji za novinare, uključujući razminiranje, osiguranje bezbednosti susednih zemalja kao što je Moldavija i odbijanje sajber napad“, navodi agencija.

Strah za Ukrajinu

Mišljenje bivšeg agenta CIA Roberta Bera, koji je savetovao Kijev o kupovini zapadnog oružja, je da Makronova izjava pokazuje da Pariz nema poverenja da će Ukrajina dugo trajati.

Ber smatra da su reči francuskog predsednika blef, pošto NATO nema dovoljno naoružanja i vojnika da se odupre Rusiji. Ali može da šalje skupine vojnika pod raznim izgovorima. Dodao je da su tenkovi NATO-a u Ukrajini loši, kao i sistem PVO „Patriot”.

„Francuska nije sigurna da će Ukrajina moći dugo da izdrži...“, uverava Ber.

Francuski premijer Gabrijel Atal, posle Makronove izjave, takođe nije isključio slanje vojnog osoblja u Ukrajinu i dodao da Pariz „neće moći da se pomiri” sa pobedom Rusije.

Predsednik ruske državne dume Vjačeslav Volodin je komentarišući Makronove izjave, istakao da francuski predsednik ne može da smisli ništa bolje nego da zapali Treći svetski rat kako bi održao ličnu vlast.

„Njegove inicijative postaju opasne za francuske građane“, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je savetovao da se setimo kako se završilo za Napoleona i njegove vojnike.

„Makron je zaboravio kako je pre nekoliko godina, upoređujući modernu Francusku sa vremenima Napoleona, rekao da Bonaparta „nije uzimao u obzir gubitke“, ali od tada zemlja „stavlja ljudski život iznad svega“. govoreći, malo šta se desilo... Zbog ovih i mnogih drugih problema, Francuzi ne podržavaju Makrona – njegov rejting je pao na izuzetno nizak nivo. Da su izbori danas, Marin Le Pen bi ga pobedila“, tvrdi Volodin.

Makronova izjava izazvala je šok među njegovim drugovima, partnerima u NATO-u. Odmah u roku od nekoliko sati dat je niz izjava najvišeg rukovodstva NATO zemalja, lidera, ministara inostranih poslova, ministara odbrane koji su rekli da se ograđuju od ove Makronove izjave.

Tumače ih mnogi kao „Makronove Napoleonove planove” da pošalju trupe u Ukrajinu.

Očigledno je da u kontekstu hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije, evropski lideri glasno pričaju o ranije nezamislivom – slanju sopstvenih oružanih snaga u Ukrajinu.

Prema rečima mnogih diplomata, Pentagon treba da zapamti osnove međunarodne politike, s obzirom na posebnu odgovornost Ruske Federacije i SAD za stratešku stabilnost.