Prijem u Beogradu: Republika Srpska - jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji :: Semberija INFO ::

 

Prijem u Beogradu: Republika Srpska - jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji


Фото: РТРС
Izvor: RTRS

U Domu Vojske Srbije u Beogradu održan je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i brojne zvanice.

Istaknuto je da je prvi Ustav Republike Srpske, donesen 28. februara 1992-ge, bio vizionarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda državnosti. Rezultat toga je današnja Republika Srpska, jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji upisana zlatnim slovima.

Republika Srpska je prema svim parametrima država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

- U teškim okolnostima tog vremena konstituisana je Republika Srpska, koja nije bila hir tog trenutka, već istorijski zadatak. Poučeni time da samo gdje imamo državu, imamo i slobodu. Gdje je Srbi danas nemaju, oni žive veoma teško, građani su drugog reda - naveo je Dodik.

Podsjetio je da se samo 10 godina nije smjelo iskazivati jedinstvo Srpske i Srbije, jer je to za neke bio jeres.

Naglasio je da Srpska nije dala da se ponove Jasenovac, Prebilovci, Jadovno i Drakulić.

- Visoku cijenu platilo je tadašnje političko i vojno rukovodstva Srpske, koje danas tamnuju u zapadnim kazamatima - izjavio je Dodik.

Ustav Republike Srpske i Dan Republike Srpske su izraz volje srpskog naroda, rekao je patrijarh Porfirije u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

- Predsjednik Srpske Milorad Dodik je juče u Podgorici rekao da je SPC ključna za opstanak identiteta, ne samo Srba u Crnoj Gori, već i u Srbiji, ali i cijelom regionu gdje bitiše naš narod - podsjetio je patrijarh.

Ističe da ove riječi predsjednika Republike Srpske pokazuju da su Crkva i narod jedan identitet i jedna vjera.

Na mapi našeg naroda Republika Srpska zauzima izuzetno važno mjesto i nikada nismo uskraćivali drugima ono što smo željeli sami sebi, rekao je izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Srbije Nikola Selaković tokom prijema u Beogradu povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

- Državnost i državotvornost su uz ljubav prema slobodi i rodu glavne odlika našeg naroda. I kada neko osporava to našem narodu, on to ignoriše - poručio je Selaković.

Istakao je da će Srbija nastaviti pomagati Republiku Srpsku na svaki način.

Od škola, vrtića, domova, puteva, infrastrukture, mostova. Zašto to Srbija radi, ako vas neko pita? Pa zato što volimo Republiku Srpsku. Mi znamo da u Srpskoj imamo brata, ma gdje on živio, on je brat - naveo je Selaković.

Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju Ustav i Dan Republike Srpske. U 32 godine stala je i herojska odbrana Republike Srpske, kako u ratu, tako i u miru, rekao je šef Predstavnišva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Podsjetio je da je ovo 10. jubilarni prijem gdje zajedno Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju Ustav i Dan Republike Srpske.

- Politička podrška današnjem Sarajevu dolazi sa istih adresa kao i prije tri decenije, kako tada, tako i danas. Političko Sarajevo afirmiše ustavno i pravno nasilje u BiH, i traži da u BiH i dalje upravljaju stranci i da je vode oni koji nisu izabrani na izborima - istakao je Cicović tokom obraćanja.