Pravosuđe Srpske od jutros u štrajku :: Semberija INFO ::

 

Pravosuđe Srpske od jutros u štrajku


- Dio pravosudnih institucija Srpske, izuzev nosilaca pravosudsnih funkcija, od jutros je u štrajku.

U Sindikatu pravosuđa Republike Srpske kažu da rada neće biti do ispunjenja zahtjeva, te dodaju da će u štrajku učestvovati radnici većine tužilaštava i sudova.

Sindikat pravosuđa, između ostalog, traži da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, kao i, kako navode, "prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u Srpskoj u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža".

U Ministarstvu pravde Republike Srpske kažu da poštuju svačije pravo na izražavanje nezadovoljstva, pod uslovom da se poštuju propisi kojima se uređuje organizovani prekid rada.

"Takođe, želimo da poručimo da je Ministarstvo pravde na raspolaganju svima koji žele da razgovaraju i da zajednički pokušamo da pronađemo najoptimalnije rješenje, kako bi se unaprijedila prava radnika i poboljšao materijalni položaj zaposlenih u institucijama u pravosuđu Republike Srpske", rekli su iz resornog ministarstva za "Nezavisne novine".

(Nezavisne)